Terug

Volg Hart van Nederland

De Jonge is gestopt met gebruik privémail voor werk: had het niet mogen gebruiken

De Jonge is gestopt met gebruik privémail voor werk: had het niet mogen gebruiken

Politiek

5 apr 2022, 17:10

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is deze week gestopt zijn privémail te gebruiken voor werk als bewindsman, zegt hij desgevraagd tegen de pers. Hij is ermee gestopt "omdat ik er nog eens op gewezen ben dat het wordt ontraden".

Hij geeft toe dat hij zijn privémail niet had moeten gebruiken. Dit wordt "om veiligheidsredenen ernstig ontraden", zegt hij "Dat is niet zoals het hoort."

De minister ontkent dat hij zijn privémail heeft gebruikt om de wet openbaarheid van bestuur te omzeilen. Hij zegt dat bij een WOB-verzoek ook stukken worden vrijgegeven die vanuit het ministerie naar een privéadres zijn gestuurd.

Systeem van departement is "gebruiksonvriendelijk"

De Jonge gebruikte naar eigen zeggen zijn privémail omdat het beveiligde systeem van het departement nogal "gebruiksonvriendelijk" werkt. Soms was zijn wachtwoord verlopen en kon hij niet in zijn mail bij een stuk dat hij nog moest lezen. "Dan denk ik, ik moet vanavond dat stuk nog even lezen, ik kan niet in mijn mail, stuur het maar even naar mijn iCloud."

Hij zegt gedurende de coronacrisis niet gedacht te hebben dat het onverstandig was om zijn privémail te gebruiken. "Ik dacht vooral: er is een hele hoop werk te doen en hoe kan ik dat het meest praktisch en snel even tot stand brengen. En dat was niet verstandig." De ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid gaan nu onderzoeken hoe vaak het is gebeurd en om wat voor stukken het gaat, zegt de minister

De Jonge is niet de enige die zijn privémail gebruikt. Ook D66-fractievoorzitter Jan Paternotte zegt soms gebruik te maken van zijn eigen mail. “Het komt soms voor dat je vanuit huis niet in de digitale Kamer-omgeving komt, ik moet die stukken dan toch versturen en daarom gebruik ik ook soms mijn privémail.”

Zwaar debat

De bewindsman wacht deze week een zwaar debat met een kritische Kamer over zijn rol in de zogenoemde 'mondkapjesdeal' met oud-CDA'er Sywert van Lienden. De Jonge zegt uit te zien naar het debat. "Omdat het goed is om te kunnen toelichten is hoe het is gegaan." Eerder wilde hij nog niet inhoudelijk antwoord geven. Toen verwees hij naar een onderzoek door Deloitte dat nu loopt, en waarschijnlijk pas rond de zomer klaar is. Zelf verwacht hij wel na donderdag nog minister te zijn.

Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.