Terug

Volg Hart van Nederland

Chalets voor vluchtelingen bezet door woningzoekende woonwagenbewoners

Chalets voor vluchtelingen bezet door woningzoekende woonwagenbewoners

Politiek

19 juli 2022, 09:30

Een groep woonwagenbewoners houdt in Alkmaar sinds zondag twaalf chalets annex woonwagens bezet waarin vanaf augustus Oekraïense vluchtelingen moeten worden ondergebracht. Onder de krakers zijn gezinnen met jonge kinderen, die woningzoekend zijn.

Namens de gemeente Alkmaar heeft wethouder Gijsbert van Iterson Scholten maandag gesproken met de krakers. Hij zegt tegen De Telegraaf dat ze het niet eens zijn geworden, maar dat er veel wederzijds respect was. Het schoot de woonwagenbewoners in het verkeerde keelgat toen ze zondagochtend twaalf woonwagens naast het voetbalterrein van Flamingo's zagen staan.

Verhit en emotioneel gesprek

De groep heeft de gemeente vaker gevraagd om een nieuw woonwagencentrum te realiseren naast de voetbalvelden. "De gemeente houdt ons al tientallen jaren aan het lijntje", zegt woonwagenbewoner Tomas Vermanen tegen De Telegraaf. "Nu het om vluchtelingen gaat kunnen er opeens in zes weken tijd woonwagens worden neergezet."

Maandagmiddag sprak wethouder Gijsbert van Iterson Scholten met de woonwagenbewoners. Het ging er soms verhit en emotioneel aan toe. De krakers hebben de wethouder duidelijk gemaakt niet weg te gaan zolang er niet op korte termijn een oplossing komt voor de woningzoekende woonwagenbewoners.

'Er is niets gebeurd'

"Er zijn 80 huishoudens die wachten op een woonwagen", zegt Vermanen. "Dat probleem is niet van vandaag of gisteren, maar speelt al tientallen jaren. Vier jaar geleden beloofde de voorganger van de heer Iterson al een oplossing. Er is niets gebeurd. Het was pappen en nathouden. Omdat we maar woonwagenbewoners zijn. En die frustratie komt er nu uit."

De Veiligheidsregio Noord-Holland is verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente Alkmaar. Zij zeggen te hopen dat de actie geen vertraging oplevert voor de opvang van de Oekraïners.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.