Terug

Volg Hart van Nederland

Caroline van der Plas over omgekeerde vlaggen: 'Hang ze voor 4 en 5 mei weer recht of haal ze weg'

Politiek

23 apr 2023, 20:26

Nabestaanden van gesneuvelde militairen doen een emotionele oproep aan boeren en burgers om omgekeerde vlaggen voor 4 en 5 mei weer recht te hangen. Caroline van der Plas (BBB) doet dezelfde oproep aan haar achterban.

De omgekeerde vlag staat voor het ongenoegen over het kabinetsbeleid rondom de stikstofaanpak. Vorig jaar werden duizenden vlaggen omgekeerd opgehangen uit protest, vooral door boeren. Voor nabestaanden van gesneuvelde militairen is het een pijnlijk aanzicht, omdat de vlag voor hen een emotionele waarde heeft, zeker rond 4 en 5 mei.

"Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet", zegt Van der Plas tegen Hart van Nederland. Ze voelt mee met de nabestaanden die de oproep doen. "Ik wil mensen niet vertellen hoe ze moeten protesteren, maar ik vraag wel of ze gehoor willen geven aan de oproep van de nabestaanden."

Dit zei Van der Plas in een Skype-gesprek met Hart van Nederland:

Caroline van der Plas over omgekeerde vlaggen: 'Hang ze voor 4 en 5 mei weer recht of haal ze weg'
1:00
Caroline van der Plas over omgekeerde vlaggen: 'Hang ze voor 4 en 5 mei weer recht of haal ze weg'

Ons kind, onze ouder, partner, broer of zus kwam thuis in een kist onder diezelfde vlag, schrijven meer dan twintig nabestaanden in de oproep. "Laten wij, Nederlanders, op 4 en 5 mei al deze duizenden vlaggen hijsen, rood-wit-blauw. Het symbool voor vrede, vrijheid, een onafhankelijk en democratisch Nederland, en uit respect voor gesneuvelden en oorlogsslachtoffers."

Van der Plas

De BBB-voorvrouw snapt dat er boeren zullen zijn die de vlag niet recht willen hangen. "Het recht om te protesteren hoort ook bij die vrijheid", vertelt ze. "Maar ik denk dat we elkaar tegemoet moeten komen. Je bespaart mensen veel pijn door de vlaggen weer even recht te hangen."

"En als je ze echt niet rechtop wil hangen, kun je ze natuurlijk ook gewoon weghalen. Ik weet dat boeren tot veel in staat zijn en ontzettend snel dingen kunnen optuigen, dus ik denk dat we het wel voor elkaar kunnen krijgen met z'n allen."

'Omgekeerde vlaggen doen zeer'

"Het is naar. Ze hebben geen idee wat het met mensen doet, die omgekeerde vlaggen", vertelt Greetje Groenbroek. Ze is een van de nabestaanden die de oproep heeft ondertekend. Haar zoon Henry Hoving kwam om het leven tijdens een missie in Mali door een ontploffende mortier.

"Het blijft zwaar. Als je kind om het leven komt, wordt het nooit meer normaal. Die omgekeerde vlaggen doen dan zeer. Onze kinderen hebben zich ingezet voor vrijheid en mensen vinden vrijheid vanzelfsprekend, maar dat is het niet."

Te veel werk

Toch geeft Farmers Defence Force (FDF) aan dat ze de omgekeerde vlaggen gewoon laten hangen. "Het is gewoon te veel werk", vertelt voorzitter Mark van van den Oever aan Hart van Nederland. "Sommigen van onze boeren hebben 300 vlaggen opgehangen, anderen zelfs 5000. Het is te veel moeite om ze voor één dag weer recht te hangen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.