Terug

Volg Hart van Nederland

Bruls wil kansloze asielzoekers eerder weren om noodopvang te verlichten

Bruls wil kansloze asielzoekers eerder weren om noodopvang te verlichten

Politiek

15 juli 2022, 13:31

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het veiligheidsberaad, stelt dat gemeenten vinden dat kansloze asielzoekers sneller moeten worden geweerd bij binnenkomst in Nederland. Tegen de NOS zegt hij dat er steeds meer weerstand is over de crisisnoodopvang van asielzoekers.

"Dit is niet meer dan een huisvestingsprobleem", zegt Bruls tegen de NOS. "Het is ook een probleem van de entree in dit land. De IND zal echt moeten gaan opschroeven." Bruls wil immigranten uit veilige landen weren. Die hebben weinig kans om in Nederland te mogen blijven, maar veroorzaken wel veel overlast.

Bruls zegt dat het niet alleen een huisvestigingsprobleem is. Eerst werd door gemeenten plekken geregeld voor Oekraïners en daarna voor noodopvang. Hij zegt dat dit tempo van opvangplekken opschroeven niet vol te houden is.

350 asielzoekers per dag

Er is een tekort aan opvangplekken omdat er ongeveer 15.000 asielzoekers in de opvang op een woning wachten. In de afgelopen jaren is ook fors afgeschaald. Bruls verwacht dat nieuwe noodplekken binnen een paar weken weer bezet zullen zijn. Dat terwijl ze juist voor verlichting moeten zorgen. Er zouden nu 350 asielzoekers per dag binnenkomen in Ter Apel. Deze enorme instroom zorgt al snel voor een tekort aan plekken.

Twee procent veiligelanders

Bruls wil dat vluchtelingen sneller door een screening moeten bij binnenkomst in Nederland. Twee procent van de asielzoekers zou een veiligelander zijn, blijkt uit cijfers van het COA. Het gaat dan om 800 van de 40.000 asielzoekers. Het lastige aan het voorstel van Bruls is dat gemeenten nu de asielzoekers opvangen die nog niet door de procedure zijn geweest en hun eerste screening nog moeten ondergaan.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.