Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren in de stress: mogelijk groot deel bedrijven verdwijnt door maximaal aantal koeien

Politiek

12 juni 2023, 08:59

Boeren zijn bezorgd over het mogelijk opleggen van een maximum aantal koeien per hectare dat ze mogen houden. Dat staat in De Telegraaf.

Het kabinet wil een norm stellen van 2,8 koeien per hectare grasland. Dat zou voor bijna een derde van alle koeienboeren het einde betekenen, zo berekende de Wageningen Universiteit. Deze norm zou onderdeel uitmaken van het landbouwakkoord.

Boerenorganisatie LTO kan niet uitleggen waar deze maatregel goed voor zou zijn en wil dat de norm verdwijnt uit het landbouwakkoord. Dat akkoord zou er op 21 juni moeten zijn en dat is al over anderhalve week.

De 22-jarige zuivelboer Reijer Rotgans uit Hippolytushoef (Noord-Holland) denkt dat de toekomst voor de melkveehouderij door stikstofproblemen niet meer in de uitbreiding van het aantal koeien ligt. Daarom heeft hij nu zijn eigen mini-melkfabriek:

Veehouder Reijer breidt niet uit met koeien, maar met eigen mini-melkfabriek
2:03
Veehouder Reijer breidt niet uit met koeien, maar met eigen mini-melkfabriek

Uitkoopregeling

Stikstofminister Christianne van der Wal komt deze maandag ook met de langverwachte uitkoopregeling voor boeren. Veehouders die tegen een vergoeding willen stoppen met hun bedrijf horen dan hoeveel geld ze kunnen krijgen.

De regeling is voor twee groepen. Zo krijgen 3000 zogeheten piekbelasters (bedrijven die veel stikstof uitstoten) in de buurt van natuurgebieden te horen wat zij kunnen krijgen. Daarnaast komt er ook voor andere boeren die willen stoppen een uitkoopregeling.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.