Terug

Volg Hart van Nederland

Blinden en slechtzienden kunnen dankzij speciale strook weg vinden naar Tweede Kamer

Blinden en slechtzienden kunnen dankzij speciale strook weg vinden naar Tweede Kamer

Politiek

4 apr 2022, 19:37

Een heuse audiomaquette én een blindengeleidelijn zijn vanaf maandag onderdeel van de tijdelijke Tweede Kamer. Het parlementsgebouw aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag moet daarmee toegankelijker worden gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Marianne Poppenk, bestuurslid bij stichting Geluid in Zicht, heeft zich de afgelopen tijd ook ingezet voor komst van de blindengeleidelijn van station Den Haag Centraal naar de bezoekersingang van de Tweede Kamer. Via zo'n speciale lijn kunnen blinden en slechtzienden via hun geleidestok en voeten voelen hoe de route precies loopt.

Blindengeleidelijn was hard nodig

Poppenk is blind en loopt met een blindengeleidestok. "Er was iets nodig om hier te kunnen komen", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Deze blindenstrook is helemaal nieuw, in de oude Tweede Kamer was er ook niets om het voor ons toegankelijker te maken."

Ze is "heel blij" dat de strook er nu is neergelegd. "Er moet nog veel gebeuren voor een inclusieve samenleving. Je merkt wel dat er steeds meer aandacht voor is, ook in musea, maar we zijn er nog lang niet."

Ook is er door stichting Geluid in Zicht een audiomaquette geïnstalleerd. waarbij gebruikers met de handen de vorm en de materialen van het gebouw voelen terwijl ze door een koptelefoon naar bijbehorende geluiden uit die ruimte luisteren.

Tweede Kamer voor iedereen

Kamervoorzitter Vera Bergkamp opende vandaag de voorzieningen in de Statenpassage van de Tweede Kamer. "We zitten nu in een tijdelijk onderkomen en hebben de intrinsieke motivatie dat het Tweede Kamer-gebouw voor iedereen toegankelijk moet zijn. Het is belangrijk om ideeën van mensen te krijgen die zelf een beperking hebben. We hebben vandaag ook nog tips gekregen. Zo zijn de kluisjes nu niet voor iedereen te gebruiken."

Over vijfenhalf jaar is de renovatie van het Binnenhof klaar en wordt de oude Tweede Kamer weer in gebruik genomen. "Bij de opening van dit gebouw moeten we deze goede voorbeelden zoals de audiomaquette en de blindengeleidelijn meenemen", aldus Bergkamp. "De oude lijn stopte bij het stadhuis. Ik heb echt geen idee waarom de lijn niet tot de Tweede Kamer kwam, dus daar gaan we verandering in brengen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.