Terug

Volg Hart van Nederland

Benzine was nog nooit zo duur: 'Leven is onbetaalbaar geworden'

Benzine was nog nooit zo duur: 'Leven is onbetaalbaar geworden'

Politiek

8 juni 2022, 21:01

De benzineprijs steeg gisteren wederom tot recordhoogte. De adviesprijs voor een liter E10 is woensdag 2,505 euro en daarmee is benzine 0,2 cent duurder dan het laatste record van 10 maart. "De accijnsverlaging die voor een periode van een jaar is ingevoerd is nu volledig weggepoetst", aldus marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers.

Autobezitters zijn dus weer terug bij af. Volgens de marktdeskundige zijn we voorlopig ook nog niet af van de hoge tankkosten. "We verwachten dat de benzineprijs dit jaar sowieso niet meer onder de 2 euro gaat komen", aldus Van Selms tegen Hart van Nederland. Of er een nieuwe accijnsverlaging volgt, wordt in augustus bekend. Dat is afhankelijk van de nieuwe koopkrachtcijfers. Naar aanleiding daarvan kijkt het kabinet naar eventuele nieuwe maatregelen.

Maatregelen komen te laat

Voor Rudy Dragt uit Enschede en zijn gezin komen eventuele maatregelen te laat. Zijn zoon Leroy (17) is verstandelijk en lichamelijk beperkt en vanwege de hoge brandstofprijzen komt hij nergens meer. "Het is nog net behapbaar om hem naar school te laten gaan, maar uitjes zitten er al een tijd niet meer in", aldus de teleurgestelde vader.

Om zijn 17-jarige jongen van a naar b te rijden is hij afhankelijk van zijn omgebouwde dieselbus. Een volle tank kost hem al snel meer dan 200 euro. "Om Leroy rustig te krijgen, rijden we altijd naar het bos om dieren te kijken, of naar Schiphol. Hij is gek op vliegtuigen. Maar dat zit er echt niet meer in voor ons", vertelt Rudy. "Het leven is onbetaalbaar geworden. Als ik de bus instap en de sleutel omdraai, staan de tranen mij in de ogen."

'Belast winst van Shell'

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen hoopt dat er opnieuw een flinke accijnsverlaging aankomt. De oplossing? Hogere winstbelasting. "Het scheve is dat aan de ene kant bedrijven als Shell super hoge winsten maken, maar steeds meer mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen", zegt de politica. "Zorg er nou voor dat je die enorme winsten belast gebruikt dat geld voor accijnsverlaging."

Benzineprijs op recordniveau ondanks accijnsverlaging
1:43
Benzineprijs op recordniveau ondanks accijnsverlaging

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.