Terug

Volg Hart van Nederland

Beleidsmakers luisteren niet genoeg naar onvrede, vindt 85 procent van de Nederlanders

Beleidsmakers luisteren niet genoeg naar onvrede, vindt 85 procent van de Nederlanders

Politiek

23 juli 2022, 23:34

Een nieuwe dag, een nieuw protest. Zaterdag stonden honderden mensen op de Dam in Amsterdam in een demonstratie van Nederland in Verzet, in de hoop de overheid te overtuigen van hun gelijk. Maar luisteren de beleidsmakers ook voldoende naar de protestgeluiden in de samenleving? Nee, zegt 85 procent van de Nederlanders.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 4005 respondenten. Elf procent vindt dat beleidsmakers zoals ministers wél genoeg de geluiden uit de samenleving meenemen in hun beslissingen.

Vooral stemmers van de vier coalitiepartijen staan positiever tegenover de beleidsmakers, maar ook stemmers van Volt, GroenLinks en PvdA staan er minder kritisch tegenover. Toch is het idee dat beleidsmakers onvoldoende luisteren breed gedragen. Bij geen enkele partij zegt minder dan 69 procent (VVD en Volt) van de stemmers dat er niet genoeg geluisterd wordt.

Bij elke zegt 69 procent van de stemmers of meer dat er niet genoeg wordt geluisterd. De Forum voor Democratie-stemmers zijn het meest kritisch: 98 procent van hen zegt dat de protestgeluiden onvoldoende worden gehoord door beleidsmakers.

Niet alleen voor boeren

Tijdens de protesten op de Dam zaterdag werd gedemonstreerd voor de boeren, maar ook tegen coronamaatregelen en het World Economic Forum. 43 procent van de ondervraagden vindt dat de boerendemonstraties nu gekaapt worden door mensen die het gebruiken voor andere doeleinden. Zo refereert ook iemand aan ongeregeldheden die eerder bij demonstraties plaatsvonden. "Wel jammer dat er relschoppers de boerenacties misbruiken. En daar worden de boeren op afgerekend", schrijft de respondent.

Een meerderheid van 51 procent vindt het alleen maar terecht dat er voor meer onderwerpen wordt gedemonstreerd. "Er is gewoon een algemeen gevoel van onvrede op het beleid van de overheid."

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Meedoen aan het panel?

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.