Terug

Volg Hart van Nederland

BBB tweede grootste partij in peiling: 'Grote aardbeving in politiek Nederland'

BBB tweede grootste partij in peiling: 'Grote aardbeving in politiek Nederland'

Politiek

26 juni 2022, 11:46

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat de stikstofcrisis de BoerBurgerBeweging (BBB) bepaald geen windeieren legt. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij van Caroline van der Plas met 18 zetels zelfs de tweede partij van het land worden. In de praktijk heeft BBB op dit moment 1 zetel in de Tweede Kamer.

Volgens De Hond kan de uitslag van de peiling van Peil.nl een vooraankondiging zijn van 'grote politieke en electorale aardschokken' richting de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer komende maart. De VVD levert bij de peiling van 26 juni maar liefst 13 zetels in, coalitiegenoot D66 12. GroenLinks en JA21 staan virtueel 5 zetels in de plus.

Vier jaar geleden, toen er net als bij deze peiling nog minder dan negen maanden te gaan waren tot aan de Provinciale Statenverkiezingen, wees de peiling van De Hond erop dat Forum voor Democratie (FVD) bij hun eerste deelname al direct de grootste partij zou worden. En dat gebeurde ook: in 2019 werd FVD als nieuwe partij met twaalf zetels meteen de grootste fractie in de Eerste Kamer. Door een flink aantal splitsingen viel de FVD later uiteen, inmiddels heeft de partij zelf nog maar 1 zetel over.

'Teken aan de wand'

De peiling van vandaag voorspelt iets vergelijkbaars, maar dan nóg groter, aldus De Hond. "Het is een teken aan de wand voor wat er de volgende negen maanden zowel electoraal als politiek zal gaan afspelen. De electorale krachten die zich nu aan het aftekenen zijn zouden wel eens de eerste schokken kunnen zijn die de seismograaf aangeeft voor een grote aardbeving in politiek Nederland."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.