Terug

Volg Hart van Nederland

BBB-leider Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

Politiek

21 mrt 2023, 15:59

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Ze ziet wel enige bereidheid bij regeringspartijen VVD en CDA om mee te bewegen in het stikstofdossier, maar Van der Plas voorspelt dat D66 "de hakken in het zand zet".

"Ik verwacht dat de situatie gewoon onhoudbaar wordt in de coalitie en dat er voor het einde van het jaar nieuwe verkiezingen zijn", zegt Van der Plas. De voorbereidingen voor haar nog jonge partij voor de komende Tweede Kamerverkiezingen zijn dan ook alvast begonnen.

Van der Plas sprak dinsdag ruim een uur met minister-president Mark Rutte. Inhoudelijk wil ze niet ingaan op het gesprek. Het feit dat hij zo lang de tijd nam om aan tafel te gaan zitten, geeft volgens haar wel aan dat hij haar monsterzege bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week serieus neemt. Of dat ook gevolgen krijgt voor het beleid, moet nog blijken.

Vertrouwen herstellen

Tegelijkertijd laat Van der Plas doorschemeren dat het niet meeviel haar boodschap over onvrede en het wantrouwen in de samenleving tot de premier te laten doordringen. "Over die vertrouwenscrisis heb ik het wel twee of drie keer moeten hebben", verzucht ze. "Of ze er wat mee doen, is aan hun, maar het lijkt me wel verstanding."

Van der Plas wil nu ook graag om tafel met vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Zij wil graag van hem horen of Brussel in het stikstofdossier echt zo weinig ruimte biedt als het kabinet de Tweede Kamer steeds voorhoudt. "Ik wil kijken wat er wél mogelijk is."

Nederland is verdeeld of er binnenkort nieuwe verkiezingen aan gaan komen:

Nieuwe verkiezingen of niet? Nederland is verdeeld
0:58
Nieuwe verkiezingen of niet? Nederland is verdeeld

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.