Terug

Volg Hart van Nederland

Baudet en Van Haga boos over lezing minister Yeşilgöz: 'Zorgwekkende antidemocratische uitspraken'

Baudet en Van Haga boos over lezing minister Yeşilgöz: 'Zorgwekkende antidemocratische uitspraken'

Politiek

13 sep 2022, 13:27

De uitspraken die minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz deed tijdens haar HJ Schoolezing zijn bij meerdere mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Zo wil een partij dat zij haar woorden terugneemt, een andere partij wil haar ondervragen tijdens het vragenuurtje.

Forum voor Democratie en de Groep van Haga zijn kwaad op Yeşilgöz over haar uitspraken in haar lezing. "Nepnieuws, wantrouwen en achterdocht vervuilen en radicaliseren het maatschappelijk debat, zelfs zodanig dat onze democratische rechtsstaat en zijn hoeders in de knel komen" vertelde Yeşilgöz maandagavond. "Het negeren van complottheorieën en ondermijnende uitlatingen werkt niet om ze op die manier vanzelf te laten weggaan. Het gaat helemaal niet weg en de onwelriekende reuzel sijpelt zelfs de Tweede Kamer binnen."

Ze refereerde daarbij aan Thierry Baudet die onder meer openlijk Jodenhaat uit, maar ook aan uitspraken van de Groep van Haga die in de ogen van de minister alleen maar ten doel hebben ophef te veroorzaken. Hun partijen hebben volgens Yeşilgöz "verder geen enkele inhoudelijke agenda".

'Aan de tand voelen'

Wybren van Haga van BVNL eist dat de minister haar woorden terugneemt en excuses aanbiedt. Forum-voorman Thierry Baudet wil de minister tijdens het vragenuurtje over haar uitspraken aan de tand voelen.

"Zij keerde zich expliciet tegen mij en mijn partij BVNL met een smerige verwijzing naar extreemrechts", zegt Van Haga op de site van zijn partij, die zich BVNL (Belang van Nederland) noemt. Als er geen excuses komen, "zeggen we het vertrouwen in haar op." Baudet wil in het vragenuurtje opheldering van de minister over "de zorgwekkende, antidemocratische uitspraken" van de minister. Het is nog niet duidelijk of dit verzoek wordt ingewilligd.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.