Terug

Volg Hart van Nederland

'Dwangsommen door trage asielprocedures kosten Nederlandse Staat bakken met geld'

'Dwangsommen door trage asielprocedures kosten Nederlandse Staat bakken met geld'

Politiek

13 feb 2023, 08:45

Dwangsommen voor asielprocedures die niet op tijd zijn afgehandeld kosten de Staat bakken met geld. Zo meldt De Telegraaf. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ontving in 2022 20.000 boetes. Dat is 4,5 keer meer dan het jaar daarvoor.

De SGP wil nu dat staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie met uitleg komt. Kamerlid Bisschop schat dat de dwangsommen voor asielzoekers het afgelopen jaar tussen de 80 en 100 miljoen euro hebben gekost en vraagt om openbaarmaking. "Er moet een fatsoenlijke verantwoording komen."

Dwangsom opleggen

Asielzoekers kunnen in Nederland, als enige lidstaat van de Europese Unie, een dwangsom laten opleggen als er niet binnen de vastgestelde termijn over hun zaak wordt beslist.

Het kabinet deed vorig jaar een poging om de gang naar de rechter voor een dwangsom te blokkeren. Maar zonder succes. Hoewel de beslistermijn onder druk van de hoge asielinstroom al is opgerekt, is het de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) afgelopen jaar nog minder gelukt tijdig knopen door te hakken in asielprocedures. Met boetes tot gevolg.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.