Terug

Volg Hart van Nederland

Asielboot mogelijk toch langer in Velsen-Noord: 'Ik voel me echt besodemieterd'

Politiek

2 feb 2023, 20:01

Den Haag wil dat er snel vele duizenden opvangplaatsen voor asielzoekers komen. Dat heeft ook gevolgen voor huidige opvanglocaties, zoals de asielboot in Velsen-Noord. Het schip met zo'n 1000 asielzoekers aan boord zou precies een half jaar blijven, maar nu lijkt de gemeente af te stevenen op verlenging.

Met een enquête wil burgemeester Frank Dales van de bewoners horen of de boot van hen toch langer mag blijven. Een deel van de bewoners voelt zich door de gemeente in de maling genomen. "Ze moeten hun beloftes nakomen, ik voel me echt besodemieterd", reageert Mary Duinmeijer. "De nood is inderdaad hoog, maar het COA heeft een half jaar gehad om een andere locatie te zoeken", stelt Gerrit de Vries.

Spreidingswet

Burgemeester Dales vertelt dat de staatssecretaris hem had gevraagd om een half jaar ruimte te bieden voor het schip. Na die tijd zou hij de spreidingswet aangenomen hebben gekregen. "Inmiddels blijkt dat die wet er nog steeds niet is en dat de problemen alleen maar groter worden. Dat maakt de situatie helemaal anders."

Hij verwacht dat het aannemen van die wet nog wel maanden zal duren. Van de bewoners wil Dales horen wat zij zwaarder vinden wegen. "Houden we vast aan de beloofde termijn of mag het schip wat langer blijven met de kennis dat er geen overlast is en de crisis nog steeds hoog is?"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.