Terug

Volg Hart van Nederland

Amersfoort geeft statushouders voorrang bij sociale huurwoning

Amersfoort geeft statushouders voorrang bij sociale huurwoning

Politiek

19 okt 2022, 14:15

De gemeente Amersfoort gaat in de komende periode statushouders voorrang geven bij het vinden van een woning. Zo kunnen ze de asielzoekerscentra verlaten, en komt daar plek voor nieuwe vluchtelingen. Dat moet helpen om de druk op de asielopvang te verminderen.

Statushouders hebben te horen gekregen dat ze erkend worden als vluchteling en dat ze dus in Nederland mogen blijven. Vanaf 1 november wil Amersfoort "bijna alle passende, beschikbare sociale huurwoningen" toewijzen aan die mensen. In zes weken tijd moeten zo 145 mensen een plek in Amersfoort krijgen. Onder hen zijn statushouders die vorig jaar al naar Amersfoort hadden moeten verhuizen, maar ook 58 mensen die eigenlijk pas volgend jaar zouden moeten komen.

Alleenstaanden

Onder de statushouders zijn alleenstaanden, maar ook grote gezinnen. Amersfoort wil ervoor zorgen dat iedereen een plek krijgt die bij hen past. "Een jong persoon komt niet in een seniorencomplex", aldus de gemeente woensdag. Amersfoort benadrukt dat er woningen beschikbaar blijven voor anderen die snel onderdak nodig hebben, "bijvoorbeeld als een inwoner dakloos wordt of noodgedwongen door sloop moet verhuizen".

Amersfoort volgt het voorbeeld van de gemeente Utrecht. Die besloot eerder dit jaar ook om zes weken lang vrijwel alle sociale huurwoningen die vrijkwamen te reserveren voor statushouders. Binnen een maand kregen ongeveer driehonderd statushouders zo een huis. Utrecht kon de voorrangsregeling daardoor eerder afschaffen dan verwacht.

In de asielzoekerscentra wonen duizenden statushouders. Door woningnood is er ook voor hen geen woning, en daardoor valt de doorstroming in de opvang stil. Dat leidt tot grote drukte in het Groningse Ter Apel, waar nieuwe asielzoekers zich moeten aanmelden.

Anders gemeenten

Gemeenten proberen asielzoekers ook op andere manieren op te vangen. Zo richten ze tijdelijke locaties in. Soms kunnen daar honderden asielzoekers terecht, en soms enkele tientallen. Uithoorn meldde woensdag bijvoorbeeld maximaal dertig asielzoekers te willen opvangen in een buurtcentrum. Maassluis vangt sinds begin dit jaar ongeveer zeventig vluchtelingen op in een asielboot, de Lady Anne. Dit zou tot 1 november duren, maar de gemeente meldt woensdag dat dit met een halfjaar wordt verlengd, dus tot eind april. In Helmond worden vanaf volgende week ongeveer zeventig vluchtelingen opgevangen in een centrum voor tai chi. Over vijf weken gaan ze naar een andere locatie.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.