Terug

Volg Hart van Nederland

'AIVD waarschuwde Baudet voor Russische invloeden'

'AIVD waarschuwde Baudet voor Russische invloeden'

Politiek

23 feb 2023, 07:25

De inlichtingendienst AIVD heeft FvD-leider Thierry Baudet in 2020 gewaarschuwd dat hij en zijn partij mogelijk werden bespioneerd door Russische spionnen. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat een vrouw die zich veel rondom de partij bevond, ook contact had met de Russische ambassade.

Baudet heeft bevestigd dat hij een gesprek heeft gehad met de hoogste baas van de AIVD waarin hij terloops werd gewezen op mogelijke Russische inlichtingenoperaties. Volgens Baudet was het een "vaag en onwerkelijk gesprek" en heeft hij er verder niets mee gedaan.  "Hij zei: 'Ik wil je toch waarschuwen: je zou benaderd kunnen worden door Russische agenten'", aldus Baudet.

'Uit de lucht gegrepen'

Baudet ontkent dat het hoofd van de AIVD waarschuwde dat mensen bij FVD in contact stonden met de Russische autoriteiten. "Zo heb ik het niet opgevat. Als dat zo was, had hij concreter moeten zijn." Volgens Baudet kan de "uit de lucht gegrepen opmerking" niet eens als waarschuwing gekwalificeerd worden. Daarom zou hij na het gesprek geen actie hebben ondernomen.

Bronnen zeggen tegen de Volkskrant dat de AIVD in die periode een jonge vrouw in de gaten hield die actief was in de entourage van FVD en ook geregeld bij de Russische ambassade langsging.

Van alle politici in Nederland is Baudet mogelijk het minst kritisch op de Russische aanval op Oekraïne. Waar de Kamer vrijwel unaniem Rusland aanwijst als agressor, ziet de FvD-voorman het anders, zoals te zien in onderstaande video.

Baudet betreurt inval in Oekraïne, maar wil het niet veroordelen
1:05
Baudet betreurt inval in Oekraïne, maar wil het niet veroordelen

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.