Terug

Volg Hart van Nederland

Overheid heeft te weinig oog voor belang regio en steekt vooral geld in grote steden, aldus rapport

Politiek

27 mrt 2023, 20:30

De overheid is te veel bezig met het belang van steden en te weinig met dat van de regio’s. Dat is de conclusie van een rapport dat is opgesteld door drie adviesraden. Minister Bruins Slot beaamt dat de overheid te vaak heeft weggekeken bij belangen van de regio.

De overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid", zegt de minister. Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn, aldus de minister van Binnenlandse Zaken. In het Drentse Veenhuizen nam de CDA-minister het rapport in ontvangst.

Inwoners voelen zich niet gezien en niet begrepen, hebben het gevoel dat de overheid er niet voor hen is en niets doet om ze te helpen. De overheid steekt vooral geld in de grote steden, zijn de conclusies.

Inwoners uit de omliggende dorpen rond Veenhuizen herkennen de punten waarop de overheid tekort is geschoten:

'Te weinig oog voor belang in regio': wat vindt Nederland daarvan?
1:07
'Te weinig oog voor belang in regio': wat vindt Nederland daarvan?

"Het gaat pas goed met Nederland als het overal in Nederland goed gaat", aldus de minister. "Dit rapport stelt dat er door beleidskeuzes van de overheid te grote verschillen zijn ontstaan tussen hoe goed het gaat met regio’s. Dat kan nooit de bedoeling zijn." Voor de zomer komt het kabinet met een uitgebreide reactie.

BoerBurgerBeweging

In haar toespraak verwees de minister naar de positieve uitslagen van de BoerBurgerBeweging bij de Provinciale Statenverkiezingen. Bruins Slot noemt dat een signaal uit de samenleving. "Veel mensen vinden dat de overheid onvoldoende naar hen luistert en twijfelen aan haar vermogen om de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken. We mogen niet doof zijn voor dit signaal."

Zo reageerde partijleider Caroline van der Plas op de eerste exitpolls die avond:

Van der Plas uitzinnig na eerste exitpoll
1:10
Van der Plas uitzinnig na eerste exitpoll

Volgens Bruins Slot zit Nederland in een overgangsperiode "onderweg naar een andere manier van denken en werken".

Ze zegt dat de overheid zich moet laten leiden door "dienstbaarheid, responsiviteit en rechtvaardigheid", en dat daarom 900 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de leefbaarheid van regio's.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). De drie adviesraden constateren dat de overheid te weinig aandacht heeft voor regio's met problemen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.