Terug

Volg Hart van Nederland

Adema kan boeren niet geruststellen: onzeker of we nu wel aan mestvoorwaarden voldoen

Politiek

25 jan 2023, 20:30

Landbouwminister Piet Adema kan geen "100 procent zekerheid" geven over de vraag of Nederland nu wel aan de voorwaarden voldoet waardoor het een uitzondering krijgt op de mestregels uit Europa. Dat vertelde hij woensdag in een zwaar debat over de strengere regels die toch vanaf dit jaar gelden.

De minister bood tijdens dat overleg meerdere keren zijn excuses aan. Er is namelijk veel onduidelijkheid geweest over deze uitzonderingspositie, die ook wel een 'derogatie' wordt genoemd. Om die derogatie te krijgen, moeten boeren aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Adema zei eerder dat de regels om aan die voorwaarden te kunnen voldoen pas vanaf 1 januari 2024 in zouden gaan, maar dat mag niet van de Europese Commissie. Nu gaan ze toch op 1 maart 2023 in, over ruim een maand.

Streng toegesproken

Als we een derogatie krijgen, mag Nederland langer soepelere regels hanteren voor het uitrijden van dierlijke mest. Maar een land moet wel aan bepaalde eisen voldoen om zo'n uitzondering te krijgen.

Zo moet een boer bijvoorbeeld een bufferstrook aanhouden. Dat is een stuk grond waarop de boer geen mest, chemische gewasbeschermingsmiddelen of stoffen tegen ongedierte en bacteriën mag gebruiken, om de waterkwaliteit te borgen. Vorige week werd bekend dat boeren dit dus toch al vanaf 1 maart 2023 moeten hebben.

Kamerleden zijn bang dat Brussel alsnog de derogatie intrekt. Adema deelde namelijk een brief uit december, waarin de verantwoordelijke Eurocommissaris hem streng toespreekt over de voorwaarden. Pas vanaf 1 maart weten we of de derogatie standhoudt.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.