Terug

Volg Hart van Nederland

Aanvaring in debat tussen coalitiepartijen over stikstofdoel 2030: 'U komt er niet uit'

Aanvaring in debat tussen coalitiepartijen over stikstofdoel 2030: 'U komt er niet uit'

Politiek

26 feb 2023, 13:06

De aanvoerders van de Eerste Kamerlijsten van coalitiepartijen VVD, D66 en CDA zijn tijdens een televisiedebat van WNL gebotst over het stikstofbeleid. Op een stemming over het belang van het stikstofdoel voor 2030 stemden ze alle drie verschillend. "Wat is dit nou voor een coalitie?’,’ vraagt GroenLinks-Senator Paul Rosenmöller zich hardop af.

De stelling "Stikstofdoel 2030 negeren is stilstand creëren" kwam van D66'er Paul van Meenen. Hij zei dat een "blokkeerbus" van "uiterst rechts" (namelijk: BBB, Forum voor Democratie, PVV en JA21) stikstofbeleid straks in de Eerste Kamer kan tegenhouden, en waarschuwde daarvoor.

CDA'er Theo Bovens stemde tegen de stelling, met de toelichting dat voor zijn partij het jaartal niet heilig is maar het doel wel. VVD'er Edith Schippers weigerde zelfs te stemmen. "Ik stem niet op een stelling die alleen bedoeld is om te polariseren", zei ze. "Typisch VVD”, vond de rest. Bovendien, vond Rosemöller, gewoonweg onacceptabel. "Je kunt in de Eerste Kamer niet zeggen: ik doe even niet mee met de stemming."

Bekijk een fragment van de discussie hier:

Popcorn en cola

De patstelling tussen de coalitiepartijen leidde tot rumoer en vermaak onder de aanwezige oppositie, PVV, GroenLinks en JA21. Annabel Nanninga (JA21) zei de discussie tussen de coalitiepartijen "met popcorn en cola" aan te kijken.

"U komt er niet uit", concludeerde Rosenmöller tegen VVD, D66 en CDA. Volgens PVV'er Marjolein Faber durft de VVD niet te zeggen dat de stikstofdoelen dienen om boeren te verjagen en asielzoekers te huisvesten.

Weet jij niet op wie je moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen? Hart van Nederland heeft Het KiesHart ontwikkeld, waarin je wordt gematcht aan politici in plaats van aan een partij. Je vindt hem hier.

Van Hart van Nederland is er nu de podcast In alle Staten, die gaat over de belangrijkste thema's bij de aankomende verkiezingen. Luister ook:

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.