Terug

Volg Hart van Nederland

Aangifte tegen Johan Derksen om uitspraak over Kamerlid De Hoop

Aangifte tegen Johan Derksen om uitspraak over Kamerlid De Hoop

Politiek

11 apr 2024, 17:45

De Friese tak van discriminatie.nl gaat aangifte doen tegen Johan Derksen om zijn uitspraak over Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. Dat heeft de directeur van het meldpunt en kenniscentrum Tûmba, Mirka Antolovic, donderdagmiddag gezegd. Vrijdag neemt ze contact op met de politie om een afspraak te maken.

Bij het meldpunt discriminatie.nl zijn nu 680 klachten binnengekomen over de uitspraak die Derksen dinsdag deed in het programma Vandaag Inside. De Hoop is geboren in Ethiopië en opgegroeid in Friesland. Derksen zei dat De Hoop geen Fries is, net zoals de presentator zelf geen Surinamer is. Eerder zei Antolovic al dat die tekst "wel degelijk naar de huidskleur" verwijst, maar nog niet wist of de uitspraak volgens de wet racistisch is.

Geen excuses

Voorzitter van het landelijke discriminatie.nl Sjaak van der Linde heeft een gesprek met Talpa aangevraagd. Eerder gaf Talpa in een reactie aan niet in gesprek te gaan met de presentatoren van het programma. Derksen gaf op zijn beurt in de aflevering van woensdagavond aan geen excuses te maken. "Want het was niet racistisch bedoeld. Het was gewoon een opmerking", aldus de analist.

De Hoop gaat zelf geen aangifte doen. "Om heel eerlijk te zijn heb ik niet zoveel tijd en zin in deze flauwekul", aldus het GroenLinks-PvdA-Kamerlid eerder.

'Bizarre uitspraak'

De Hoop vond het een "bizarre uitspraak" die hij in eerste instantie aan zich voorbij wilde laten gaan. Maar hier kwam hij woensdagochtend op terug. "Ik laat me niet door Johan Derksen vertellen of ik Fries ben of niet. Dit gaat voor mij over iets groters en fundamentelers", zei De Hoop. "Veel mensen vragen zich hier af, zeker sinds de verkiezingen: hoor ik er wel? Mag ik wel Nederlander zijn? Mag ik wel Fries zijn?"

Onbenullig

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme noemde Derksen "zo onbenullig" dat hij niet op de uitlatingen wil reageren. Ook geeft hij aan dat programma's als Vandaag Inside racisme en discriminatie normaliseren "en dit programma schittert daarin". Dat is volgens hem ook het verdienmodel. "Nederland verdient het zich zorgen te maken over zaken die wel de aandacht verdienen."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.