Terug

Volg Hart van Nederland

95 procent Nederlanders bezorgd over uitbreken economische crisis

95 procent Nederlanders bezorgd over uitbreken economische crisis

Politiek

2 sep 2022, 22:38

Bijna alle Nederlanders vrezen een naderende economische crisis door de stijgende energieprijzen. In totaal heeft 95 procent zorgen dat er komend jaar een economische crisis ontstaat. 86 procent is bezorgd over wat zo'n crisis voor de eigen situatie betekent.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3.013 mensen. 67 procent van de deelnemers zegt zich grote zorgen te maken over een eventuele crisis, en 28 procent maakt zich een beetje zorgen. Slechts 4 procent maakt zich helemaal geen zorgen en 1 procent weet het niet.

De ondervraagden zijn meer bevreesd voor de situatie van een ander dan die van henzelf. In het geval het land in een economische crisis gestort wordt geeft 47 procent aan grote zorgen over hun eigen situatie te hebben, 39 procent maakt zich een beetje zorgen. "Schandalige taferelen hoe hoog dat de energie kosten zijn, Nederland is Nederland niet meer", zegt een kritische respondent. 13 procent maakt zich geen zorgen, 1 procent weet het nog niet.

Niet meer op oude voet

De problemen in het land worden met de dag groter. Van tuinbouw tot bakkerijen en van aluminiumbedrijven tot wellness: overal wordt fors gesneden in de productie én het personeel.

Tegelijk groeide de Nederlandse economie afgelopen kwartaal nog met 2,6 procent vergeleken met een jaar eerder, maar de vraag is hoe lang nog. Premier Mark Rutte zei vrijdag na de Minsterraad al dat veel mensen straks "niet meer op de oude voet door kunnen gaan".

Bespaartips

Maar wat valt er te doen tegen de hoge energieprijzen? Veel mensen zeggen dat ze al erg zuinig leven. Anderen voelen zich afhankelijk van de verhuurder, maar proberen binnen zoveel mogelijk aan besparing te doen.

Ondanks dat de herfst en de winter er voor velen niet rooskleurig uitziet, zijn er wel energiebesparende maatregelen te verzinnen. De meeste mensen doen dit door de thermostaat zo laag mogelijk te zetten, zo min mogelijk te douchen of in bad te gaan en door lampen niet langer dan nodig te laten branden.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.