Politiek

Hoekstra: 'Aanslag Amsterdam CS had veel slechter kunnen aflopen'

Pete Hoekstra, de ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, vindt dat landen onderling meer informatie over mogelijke terroristen met elkaar moeten delen en sneller moeten handelen. “Als de terroristische aanslag door Jawed S. op Amsterdam Centraal een gecoördineerde actie was geweest, was het heel slecht afgelopen.”

Hoekstra reageert tegenover Hart van Nederland op de terroristische aanslag van afgelopen vrijdag op Amsterdam Centraal Station, waarbij twee Amerikaanse toeristen zwaargewond raakten. “Als dit een grote aanval was geweest, hadden we het misschien niet zo goed kunnen oplossen”, vindt de ambassadeur. Er is goed gehandeld, maar het kan nog veel beter. “We moeten sneller handelen en meer informatie met elkaar delen. Dat zijn de belangrijkste factoren om een grotere aanslag tegen te gaan. Nederland en Amerika moeten hierin beter samenwerken.”

Lees ook: ‘Jawed S. dacht aanslag niet te overleven’

De slachtoffers stellen dat hun leven er heel anders had uitgezien als de politie niet zo snel en efficiënt had ingegrepen die bewuste middag. Hoekstra: “Ze zijn erg dankbaar voor alle goede hulp die ze hebben gekregen van de Nederlanders.”

Waakzaam

Ook heeft Hoekstra nog een advies voor alle Amerikaanse toeristen die naar Nederland willen reizen. “Amerikanen moeten zich bewust zijn van de risico’s, maar natuurlijk kunnen ze naar Nederland en naar Amsterdam komen”, zegt hij. “Over het algemeen is Europa heel veilig, maar dit is de wereld waarin we nu leven. Mensen moeten altijd waakzaam zijn.”