Politiek

Documentaire over moord op natuurbeschermer Willem Geertman

19 mei gaat in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een documentaire in première over geweld tegen natuurbeschermers. In het bijzonder komt het verhaal van de moord op Willem Geertman aan bod.

In 2012 wordt Willem Geertman, natuurbeschermer op de Filipijnen op klaarlichte dag in zijn rug doodgeschoten voor de ogen van een aantal collega’s. Willem woont en werkt dan al 40 jaar in het land. Willem onderzocht waar absoluut geen bomen gekapt mochten worden omdat het risico op modderstromen daardoor kon toenemen. Hij hield zich ook bezig met beplanting van bomen.
Willems inzet werd niet altijd gewaardeerd door grote corporaties die zich bezig hielden met mijnbouw. Willem heeft voor zijn dood dan al ook regelmatig bedreigingen gekregen.

Het verhaal van Willem staat niet op zichzelf. Wereldwijd zijn er vele natuurbeschermers die in de vuurlinie komen te staan omdat zij opkomen voor de natuur. Per week worden drie natuurbeschermers vermoord.

Documentairemaker Jacco Groen besloot het verhaal van Willem vast te leggen en met zijn familie terug te keren naar de plek waar het gebeurde.