Terug

Volg Hart van Nederland

Politiebond wil illegaal vuurwerk net zo zwaar bestraffen als wapenbezit

112

2 jan 2023, 13:18

Volgens politievakbond ACP is de maat nu echt vol, de bond roept het kabinet op om nu echt stappen te onder nemen tegen het afsteken van vuurwerk. Zwaar illegaal vuurwerk zou volgens de bond onder wapenbezit moeten vallen.  "We hebben het hier namelijk over explosieven", aldus een woordvoerder. Naast het zwaarder straffen pleit de bond ook voor een algeheel vuurwerkverbod en een verbod op het importeren van illegaal vuurwerk uit het buitenland. Afgelopen jaarwisseling politiemensen het op veel plekken razend druk. Meerdere agenten raakten gewond en liepen bijvoorbeeld gehoorschade op doordat ze bekogeld werden met vuurwerk.

Vuurwerkverbod 'massaal genegeerd'

Het vuurwerkverbod dat in twaalf gemeenten van kracht was werd volgens de bonden "massaal genegeerd." Daarnaast is handhaven op zo'n verbod nu onmogelijk, omdat elke gemeente andere regels hanteert.

"Dat verbod zal een combinatie moeten worden", vertelt een woordvoerder van de ACP. "Dus niet alleen een verbod op consumentenvuurwerk. Er zijn meer maatregelen nodig om dat extreem explosieve materiaal uit het buitenland te weren, bijvoorbeeld door internationale afspraken te maken. De politiek moet daarvoor aan de bak. Er moet iets gebeuren. Het kan niet alleen blijven bij woorden van verafschuwen en veroordelen."

ANP

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.