Terug

Volg Hart van Nederland

'Poetin had actieve rol in neerhalen MH17, maar kan niet vervolgd worden'

nieuws

8 feb 2023, 13:20

De Russische president Vladimir Poetin had een grote rol in het leveren van wapentuig naar Oost-Oekraïne, wat leidde tot het neerhalen van vlucht MH17 met een Buk-raket in 2014. Het burgervliegtuig vloog boven het conflictgebied waarin pro-Russische separatisten streden met het Oekraïense leger.

"Er zijn sterke aanwijzingen dat in Rusland door de president is beslist over de verstrekking van de Buk-TELAR aan de separatisten", aldus het Joint Investigation Team (JIT) woensdag tijdens een persconferentie over de huidige stand van het onderzoek.

Er is concrete informatie dat het verzoek van de separatisten aan de president is voorgelegd, en dat hier positief op is beslist.

Geen nieuwe rechtszaken

De president kan echter niet vervolgd worden, zo meldt het JIT. "Het vergaarde bewijs is niet concreet genoeg om in de rechtszaal tot veroordelingen te leiden, zo meent het Openbaar Ministerie. "Daarom worden op dit moment geen nieuwe rechtszaken gestart."

Het onderzoek naar wie verder betrokken is geweest bij het neerhalen van het toestel is stilgelegd. Het heeft geen nieuwe verdachten opgeleverd die vervolgd kunnen worden. De afgelopen tijd is onder meer onderzoek gedaan naar de bemanning van de raketinstallatie waarmee het vliegtuig is neergehaald.

Dit onderzoek kwam uit bij drie officieren van de 53e brigade van het Russische leger. "Hun betrokkenheid bij het neerschieten van MH17 wordt niet door andere bronnen bevestigd. Daarom openbaart het JIT hun namen niet. De Russische autoriteiten beantwoorden geen vragen over de bemanning, omdat er volgens hen geen Russische Buk-TELAR aanwezig was in Oost-Oekraïne", aldus het onderzoeksteam.

Reactie Rutte

Premier Mark Rutte noemt het "bitter" dat er op dit moment onvoldoende bewijs is om mensen strafrechtelijk te vervolgen. De minister-president benadrukte echter wel dat Nederland Rusland zal blijven aanspreken op zijn verantwoordelijkheid.

"Laat ik heel duidelijk zijn: wij laten niet los", zegt de premier in een verklaring, waarin hij ook de houding van Rusland in de zaak MH-17 hekelt. "Al sinds 2014 kennen (we) van de Russiche Federatie en van zijn president Poetin, het patroon van tegenwerken, van onwaarheden en van onrecht."

Nabestaanden van de vliegramp zijn teleurgesteld dat het onderzoek geen nieuwe vervolgingen heeft opgeleverd. Dat zegt Piet Ploeg, voorzitter van stichting Vliegramp MH17.

Levenslange celstraffen

In november vorig jaar veroordeelde de rechtbank Den Haag rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko tot levenslange celstraffen voor hun rol in het neerhalen van MH17. De vierde verdachte, Oleg Poelatov is vrijgesproken.

De uitspraak leidde destijds tot opluchting bij de nabestaanden, zo vertelden zij in gesprek met Hart van Nederland:

MH17-nabestaande opgelucht en emotioneel na uitspraak: 'Zo ontzettend belangrijk'
1:11
MH17-nabestaande opgelucht en emotioneel na uitspraak: 'Zo ontzettend belangrijk'

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.