Terug

Volg Hart van Nederland

Pestende leerlingen worden niet gestraft op bassischool in Goor

Pestende leerlingen worden niet gestraft op bassischool in Goor

nieuws

20 apr 2022, 10:01

De leerlingen op de Prins Constantijnschool in Goor worden niet gestraft als ze pesten. Ze gaan juist in gesprek met elkaar en lossen het met een dialoog op. "We zien een langzame afname van het pesten op het schoolplein," vertelt Directeur Michiel van 't Erve.

Het pestprotocol dat op de basisschool in Goor wordt gebruikt heet KiVa. Het staat voor de Finse woorden 'kiusaamista vastustava' en betekent: tegen pesten. Deze methode moet het pesten voorkomen en bestrijden. De directeur laat aan Hart van Nederland weten dat dit pestgedrag niet uitsluit. "Maar je probeert het wel zoveel mogelijk te voorkomen."

Finse methode

De Finse methode wordt gebruikt in heel het schoolsysteem. De leerlingen leren aan de hand van tien thema's hoe ze met elkaar om moeten gaan. Er zijn lesprogramma's over bijvoorbeeld pesten en plagen. Er wordt dan uitgelegd wat het verschil is. Bij pesten is er vaak sprake van structureel gedrag en een machtsverhouding.

Daarnaast laat de school elk half jaar de leerlingen een lijst invullen waarin ze laten weten hoe ze zich voelen. Dit resulteert in een zogenoemde KiVa-monitor. "Hiermee kunnen we zien hoe kinderen zich voelen op school en wat hun positie in een groep is. Daaruit zien we wie er populair is en wie er juist wordt gepest."

De lijsten van de leerlingen worden met naam ingevuld. Je zou denken dat de leerlingen hierdoor geen eerlijke antwoorden zullen geven, maar Van 't Erve is daar niet bang voor. "We geven aan dat we dit doen om elkaar en de juf te helpen. Op deze manier leren kinderen om het fijn te hebben op school en geven we ze een veilig gevoel."

Geen straf

Als het dan toch fout gaat, wordt de pester niet gestraft. "Dat gebeurt alleen niet zo vaak", legt Van 't Erve uit. "De afgelopen jaren is dat maar drie keer voorgekomen. We geven de pester dan geen straf, maar we gaan het gesprek aan. We kijken niet naar het verleden, maar naar de toekomst. Samen met de pestkop, de gepeste en een aantal neutrale kinderen bespreken we hoe we de gepeste leerling kunnen helpen." Volgens de directeur is dit een groot succes en gaat het na een week al beter.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.