Terug

Volg Hart van Nederland

Pechtold genoemd als nieuwe topman Schiphol: 'Goede vent, maar bij het CBR ging veel verkeerd'

Pechtold genoemd als nieuwe topman Schiphol: 'Goede vent, maar bij het CBR ging veel verkeerd'

nieuws

15 sep 2022, 23:13

Nog geen halve dag na het aftreden van Schiphol-topman Benschop gaan er al namen rond van personen die hem mogelijk kunnen opvolgen. Bij het populaire SBS-programma Vandaag Inside nemen ze de lijst - zoals die nu rondgaat - even kort door. Opvallendste naam? Alexander Pechtold.

Luchtvaartjournalist Yteke de Jong is te gast en heeft de namen paraat. Voordat ze bij de oud-D66-voorman aankomt noemt ze eerst nog even de andere kandidaten. "De verwachting is dat daar een operationeel iemand komt, die echt ook het luchtvaartbedrijf snapt. Er zijn een aantal namen, zoals Pier Eringa. Die heeft niet zozeer ervaring in de luchtvaart maar dat is wel iemand die operationeel ervaring heeft, onder meer bij ProRail."

'Goede vent'

Ook valt de naam van Paul Riemens, voormalig baas over de luchtverkeersleiding. "Die kent Schiphol van haver tot gort", stelt De Jong. Ze vervolgt een tikje mysterieus: "Maar er gaan ook heel wilde geruchten... vanavond hoorde ik de naam van Alexander Pechtold." Waarop Johan Derksen haar gelijk onderbreekt: "Nou, laat hem eerst maar eens op tijd de rijbewijzen uitschrijven!" Daarmee doelt de analist op het gegeven dat Pechtold nu het CBR aanvoert.

Maar waar gaat de Raad van Commissarissen van Schiphol nu voor kiezen? Dat noemt De Jong spannend. "Dat gaat in samenspraak met minister Kaag. Wie gaan ze kiezen? Gaan ze voor iemand die een baantje nodig heeft? Of gaan ze voor iemand die dit echt kan oplossen?" Ze legt vervolgens nog snel uit dat Kaag erbij betrokken zal zijn omdat de Nederlandse staat aandeelhouder is van Schiphol.

Maar aan de tafel zijn de onder andere Derksen en presentator Wilfred Genee er niet zo van overtuigd dat het dan een eerlijk proces zal gaan worden. "Dat gaat totaal mis. Dan wordt het dus Pechtold." Derksen noemt de D66'er overigens wel 'een goede vent'. Maar: "Bij die rijbewijzen was ook heel veel stress. Daar ging veel verkeerd. Dat heeft hij nog niet weten op te lossen. En Schiphol is natuurlijk honderd keer groter dan die rijbewijzenfabriek van hem."

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.