Terug

Volg Hart van Nederland

Zeldzame archeologische ontdekking in Groningen: tientallen skeletten uit 15e eeuw gevonden

Zeldzame archeologische ontdekking in Groningen: tientallen skeletten uit 15e eeuw gevonden

nieuws

7 mrt 2023, 07:35

Archeologen hebben per toeval in het Groningse dorpje Rottum een bijzondere vondst gedaan: een begraafplaats uit mogelijk de 15e eeuw. De vondst werd gedaan tijdens een tijdens een versterkingsoperatie op de wierde in het dorp. Op deze plek heeft vroeger een klooster gestaan. Er zijn inmiddels 31 skeletten opgegraven en er wordt verwacht dat er nog veel meer botten en schedels zullen worden ontdekt, aangezien nog maar een zesde deel van het terrein is afgegraven.

Dit meldt RTV Noord dinsdag. Archeoloog Tim Kauling is erg enthousiast over de ontdekking: "De skeletten zijn nog heel gaaf, de klei heeft ze als het ware helemaal omsloten, waardoor er geen zuurstof bij kon. Je moet je voorstellen, je hebt hier te maken met overleden vrouwen, mannen en kinderen uit de 15e eeuw", laat hij weten aan de regionale omroep.

Per toeval ontdekt

Het grafveld werd per toeval ontdekt bij werkzaamheden aan een pand aan de Kloosterweg op de Rottumer wierde dat versterkt moest worden. Volgens een woordvoerder van Nationaal Coördinator Groningen is het protocol dat archeologen onderzoek doen bij werkzaamheden aan wierde. Ze zoeken dan naar aanwijzingen voor vondsten uit het verleden.

Een wierde of een terp is een kunstmatige heuvel, opgeworpen om bij hoogwater een droge plek te hebben. Sinds de vondst is het bouwterrein afgesloten met hekken en sloten en is er cameratoezicht om nieuwsgierige mensen en plunderaars te weren.

Herbegraven

De archeologen denken nog enkele weken nodig te hebben om de begraafplaats grondig te doorzoeken. Als het hele terrein is onderzocht en alle vondsten zijn geregistreerd, is het de bedoeling om de skeletten weer te begraven op een nog nader te bepalen plek.

Bovenstaande afbeelding is slechts ter illustratie. Deze skeletten werden eind 2020 gevonden bij bouwwerkzaamheden in Vianen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.