Terug

Volg Hart van Nederland

Yvanka (17) wint als eerste vrouw NK bouwtimmeren: 'Jongens een poepie laten ruiken!'

Yvanka (17) wint als eerste vrouw NK bouwtimmeren: 'Jongens een poepie laten ruiken!'

nieuws

6 apr 2022, 22:49

De 17-jarige Yvanka de Reus uit Grootschermer timmert lekker aan de weg. Dit weekend sleepte zij als eerste vrouwelijke mbo-student de titel Nederlands kampioen bouwtimmeren binnen voor scholieren. "Het is heel normaal dat een meisje wint."

Als winnaar mag Yvanka binnenkort naar het WK bouwtimmeren in China. Daar strijden talenten uit zestig verschillende landen om de felbegeerde wereldtitel. Toch lijkt het bouwtalent zelf niet echt onder de indruk van haar succes. "Het klinkt heel stom, maar ben heel nuchter eroonder", lacht ze tegenover Hart van Nederland.

Wel is de mbo-studente er trots op dat zij als enige vrouw tussen de mannen op het podium bij de wedstrijd van Skills Heroes stond. "Dat ik die jongens ook een poepie heb laten ruiken vind ik heel leuk!", zegt de tiener. "Het is ook eigenlijk heel normaal dat een meisje wint eigenlijk", stelt ze.

Handen tekort

Yvanka volgt haar opleiding aan het ROC Horizon College in Heerhugowaard, waar zij theorieles krijgt. Bij bouwopleider ESPEQ volgt ze de praktijklessen. Het talent hoopt dat er meer jongeren kiezen voor het bouwvak en raadt het iedereen aan: "In de bouw heb je zo onwijs veel kansen en heel veel voordelen. Je bent creatief bezig en je bent buiten", aldus Yvanka.

Ook in de bouw zijn ze blij met de 'opvallende' winnares, zeker nu er een hoop handen te kort zijn in de sector, terwijl die hard nodig zijn voor de bouw van bijna een miljoen nieuwe woningen. Als het aan Branchevereniging Bouwend Nederland ligt, komen er op korte termijn dan ook nog veel meer enthousiaste talenten zoals Yvanka.

"Er zijn al veel jongeren die voor het vak kiezen, maar er zijn nog meer studenten nodig om het woonprobleem op te lossen", legt Suzanne den Dulk van Bouwend Nederland uit. "Als je dan ook twijfelt over je studiekeuze: denk dan zeker aan de bouw. Dit is een plek waar je perspectief hebt om te werken", roept ze scholieren op.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.