Terug

Volg Hart van Nederland

Woede om Blond Amsterdam-kom met vrolijke Anne Frank: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

Woede om Blond Amsterdam-kom met vrolijke Anne Frank: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

nieuws

5 dec 2022, 16:56

Er is ophef ontstaan over de 'Hollandse Glorie'-lijn van het serviesmerk Blond Amsterdam. Op kommen van deze nieuwe serie staan naar eigen zeggen "typisch Hollandse illustraties". Naast onder andere schaatsen, hagelslag en Sinterklaas, staat er ook een vrolijk lachende Anne Frank op.

Op Twitter kunnen mensen niet geloven dat het merk het een goed idee vond om Anne Frank af te beelden op de kommen. "Blond Amsterdam verkoopt nu een 'Hollands Glorie' kom met illustraties van Sinterklaas en drop en vlaflip en.. een heel gelukkig kijkende Anne Frank. Wtf. Ik vind hier heel veel van. Totaal ongepast", schrijft iemand.

Van de site gehaald

Op de site van Blond Amsterdam staat: "De nieuwe Hollands Glorie lijn is vormgegeven in frisse rood/wit/blauwe tinten en voorzien van typisch Hollandse illustraties." Daar kon Anne Frank volgens het serviesmerk niet in ontbreken.

Het merk heeft de kom meteen uit de winkels en van de website gehaald nadat de eerste negatieve reacties binnenkwamen, maar iemand heeft de kom ook al in de winkel gezien. "Anne Frank is op kitscherig servies van Blond Amsterdam, het is echt waar. Fun fact: de familie Frank vroeg in 1939 het Nederlands staatsburgerschap aan maar kreeg het niet", schrijft ze.

'Hoort hier niet thuis'

Ook onderstaande Twitteraars vallen over de afbeelding. "Een door genocide vermoorde Joodse vluchteling hoort hier niet thuis", zegt iemand die de kom vond in de Albert Heijn. Een ander zegt: "Echt, hoe haal je het in je hoofd."

Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft ook kritiek geuit op de afbeelding van een lachende Anne Frank. Het noemde de kommen "ontzettend ongepast". Het CIDI had al geadviseerd om het servies uit de winkels te halen.

Blond Amsterdam heeft inmiddels een statement geplaatst op hun site als reactie op de ophef online.

"De serie waarin de kom is verschenen hoort een positieve herinnering te zijn aan Hollandse taferelen en -helden waar wij trots op zijn. Helaas komt dit gevoel niet bij iedereen over op de manier die wij voor ogen hadden. Dit is absoluut niet onze bedoeling geweest. Wij vinden dit erg vervelend en zijn hiervan geschrokken. Daarom willen we langs deze weg laten weten dat dit artikel niet zal terugkeren in onze collectie. Tevens doneren wij de opbrengst die voortvloeit uit dit artikel volledig. Tot slot mogen de consumenten die dat willen, dit artikel kosteloos ruilen of retourneren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.