Terug

Volg Hart van Nederland

Traditionele nieuwjaarsduik Scheveningen is weer traditioneel koud: 'Ik tintel helemaal!'

nieuws

1 jan 2023, 13:19

De beroemde en beruchte nieuwjaarsduik in Scheveningen vond zondagochtend weer plaats. Ieder jaar rennen er op 1 januari weer duizenden mensen vrijwillig de zee in. En over één ding was iedereen het ook dit jaar eens: het was koud.

Voor bezoekers van het strand van Scheveningen voelde de eerste dag van het nieuwe jaar een beetje koeltjes aan. Massaal zetten ze de sprint in om met Unox-muts en al het water in te duiken. En de duik is natuurlijk niet voor niets, je schijnt je daarna namelijk heel lekker te voelen: "Ik tintel helemaal! Het is heerlijk!", roept een meisje uitgelaten. En met een temperatuur van 7 graden was het water inderdaad niet warm te noemen.

De ervaring

En niet alleen het gevoel van het koude water is voor sommigen een reden om mee te doen: "Wij doen het elk jaar met mijn zus maar die is verleden jaar overleden. Vandaar dat we ook een foto van haar hebben meegenomen", zegt een vrouw, die een ketting met een foto om haar nek heeft hangen.

"We hebben net Jägermeister op. We verwachtten, omdat het weer buiten relatief goed te doen is, dat het water gewoon lekker zou zijn. Maar het is koud", laten twee opgewekte mannen Hart van Nederland weten. "Op het punt dat je in het water ligt dan sta je op het punt van doodgaan maar als je eruit komt ben je springlevend". En waarom elk jaar weer meedoen? "Toch de ervaring. Is toch mooi man?"

Drukst bezochte nieuwjaarsduik ter wereld

Meer dan 50.000 mensen hebben dit jaar meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik, schat de organisatie. Op 142 plekken in Nederland en nog eens 11 overzee sprongen mensen in het water om 2023 te beginnen. Om 12.00 uur namen de meeste mensen een duik bij het hoofdevenement op het strand van Scheveningen, naar eigen zeggen de drukst bezochte nieuwjaarsduik ter wereld.

De vorige twee jaren werd de nieuwjaarsduik niet georganiseerd vanwege de coronapandemie. Dit jaar werd de duik al op vrijdagochtend afgetrapt in Winterswijk. Vanaf die plaats in de Achterhoek liepen estafettelopers in delen ruim 200 kilometer naar Scheveningen. De fakkel die ze droegen kwam ruim op tijd aan bij het Kurhaus.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.