Volg Hart van Nederland

Sterrenrestaurant wordt take-away: culinaire wandelingen groot succes

nieuws

5 apr 2021, 21:00

Link gekopieerd

Wandelen door stad of dorp langs verschillende restaurants en daar een gerecht afhalen en onderweg opeten. Deze culinaire wandelingen zijn een groot succes.

Horecaondernemers zien het als een manier om naast met afhaalmaaltijden nog wat extra te verdienen. Maar volgens Arthur Bassant, directeur van Heerlijk.nl, is de grootste winst het contact tussen restaurateur en gast. "Het gaat echt om de liefde tussen die twee. Ze hebben weer contact, dat vinden restaurateurs geweldig."

Tienduizenden wandelingen

Heerlijk.nl is een van de organisaties die de wandelingen aanbiedt. Van Maastricht tot Amsterdam. Zo'n tienduizend mensen hebben sinds eind februari meegedaan aan de wandelingen. Het organisatorische deel en de boekingen wordt de restaurants uit handen genomen. Er zijn ook restaurants die alles zelf organiseren.

Ronald van Roon is chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Calla's in Den Haag. Het restaurant heeft sinds 2002 een Michelinster. Vandaag serveerde hij een rouleau van kabeljauw, met klaverzuring en een dille vinaigrette aan de 150 deelnemers van de restaurantwandeling. Als take-away.

Laagdrempelig

Sterrenchef van Roon waardeert de laagdrempeligheid van het concept. "We ontmoeten andere gasten. Voor hen is het de eerste stap naar een sterrenrestaurant."

Bij drie andere restaurants haalden de wandelende eters coquilles, een soepje en een tartelette. Bij elke gang hoort een andere wijn. Die wordt meegegeven in een klein flesje. Ter plaatse openen mag niet.

Grijs gebied

Volgens organisator Bassant zitten er wat haken en ogen aan de regelgeving. "Het is een wat grijs gebied van wat wel en niet mag. We moeten het goed afstemmen met de gemeente."

Een vaste route mag niet, tijdslots mogen niet, deelnemers moeten zelf hun startpunt kunnen bepalen en groepen mogen uit maximaal 2 personen bestaan of uit 1 huishouden. Toch hoopt van Roon de deelnemers snel weer meer dan 1 gerecht te kunnen serveren. "Aan tafel, dat is wat we natuurlijk het liefste doen."

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren. Je kunt je op ieder moment afmelden. Zie voor meer informatie de privacyverklaring.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.