Terug

Volg Hart van Nederland

Slachtspektakel op festivalpodium Schijndel wekt woede: 'Walgelijk en respectloos'

Slachtspektakel op festivalpodium Schijndel wekt woede: 'Walgelijk en respectloos'

nieuws

28 juli 2022, 17:38

Toen Dennis van de Ven uit Schijndel vier weken geleden met het idee kwam voor een act op het festival Schijndel aan Zee, had hij niet verwacht dat het zoveel negatieve reacties met zich mee zou brengen. "Ik wilde mensen graag meenemen in de wereld van het vlees", legt hij uit.

De act? Op het podium, onder begeleiding van stoere rockmuziek, een varken doorklieven. "We wilden Schijndel aan Zee op de kaart zetten", zegt Dennis tegen Hart van Nederland. Hij is eigenaar van een ambachtelijke slagerij in Schijndel. "Het is idee was: strand, bier, barbecue." Maar niet iedereen vond het zo gezellig.

Walgelijk

De slager zette een video van de act op Facebook. Daar kwamen veel positieve reacties binnen, maar al snel stroomden ook de haatreacties binnen. "Ik ben een vleesliefhebber, maar om er nou een hele show van te maken is wat mij betreft niet nodig", zegt iemand. "Houdt de slacht en verwerking binnen de daarvoor bestemde gebouwen, niet op het podium." Niet iedereen houdt het netjes: "Walgelijke kut show van jullie gestoorde gekken." En: "Snap niet zo goed wat hier leuk aan is... Stelletje randdebielen."

De negatieve reacties hakken er wel in bij Dennis. "Misschien had ik het niet moeten doen, omdat ik een hele hoop mensen er vervelend mee geraakt heb", zegt hij. Toch staat hij nog wel achter de act. "Ik wil jullie graag meenemen in de wereld van vlees. Dat staat niet op het korte filmpje. Er zijn altijd mensen die minder enthousiast zijn, maar we hebben nog nooit meegemaakt dat we zoveel negatieve reacties krijgen."

Ambacht

Er zijn ook genoeg mensen die het idee achter de act wel waarderen. "Super gaaf om te zien", zegt iemand. "Ik vind het altijd knap hoe je uit zo’n dier al die verschillende vleessoorten kunt herkennen en halen. Super knap hoor!!!" Dat is precies wat de ambachtelijke slager wilde laten zien: zijn ambacht. "Er zijn niet heel veel mensen meer die dit ambacht uitoefenen. Zo een varken doorkappen is vakmanschap."

"We wilden een gezellige, educatieve avond houden. We hebben ook verteld waar een stuk vlees vandaan komt met een vragenronde: wie weet waar een biefstukje vandaan komt?" En dat kunnen mensen ook waarderen. "Het is natuurlijk verschrikkelijk, een dood dier zo respectloos te behandelen. Aan de andere kant, goed dat mensen bewust worden gemaakt van het proces wat er aan voorafgaat, voordat dat stukje dode dier in jouw mond geschoven kan worden", zegt iemand op Facebook.

Dennis kijkt alsnog terug op een geslaagde avond. "Ik wil helemaal niet mensen shockeren", zegt hij. "De mensen die negatief zijn, die kennen onze slagerij niet. Ik zit al 31 jaar hier. We hebben een klein, knus winkeltje met alleen maar eigen vleeswaren en zijn ook bezig met duurzaamheid. Wij hebben met z'n allen een hele leuke dag gehad, super gezellig."

Beeld: screenshot video Dennis van de Ven

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.