Terug

Volg Hart van Nederland

Texelse schipper vist zeventiende-eeuws boegbeeld uit de Noordzee

nieuws

9 apr 2022, 00:20

Cor Vonk en zijn bemanningsleden van de TX 1, een vissersschip van Texel, moesten even twee keer met hun ogen knipperen toen ze woensdag op zee hun visnetten binnenhaalden. In het net hing een houten beeld, vermoedelijk afkomstig van een gezonken schip uit de zeventiende eeuw. "Een van de jongens riep nog voor de grap: een zeemeermin! Maar dat was het niet."

"Ik vaar al twintig jaar, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt", zegt Vonk tegen Hart van Nederland. "Ik denk wat is dit nou, maar de jongens waren enthousiast en toen kwam zo ineens dat beeld naar boven, dat is toch wel bijzonder."

Herkomst houten beeld

De vondst hing woensdag al in de netten, maar vrijdag meerde het schip pas weer aan in Texel. Eenmaal aan land nam Vonk meteen contact op met Museum Kaap Skil, een maritiem museum in Oudeschild, waaraan de schippers het beeld hebben gedoneerd.

Ook conservator Alex Ewing van het museum wist niet wat hij zag. "Rond Texel of ergens anders in de Noordzee wordt wel vaker wat aangetroffen maar zelden van deze kwaliteit. Het houtsnijwerk is nog zo mooi te zien", zegt hij tegen Hart van Nederland.

"Ik neem aan dat het van een scheepswrak komt dat al die tijd onder het zand heeft gelegen en toch is verplaatst. Daarbij is dit ook losgeraakt." Waar het houten beeld precies vandaan komt, wordt nu door het museum onderzocht. "Het ligt nu in zoet water in een afgesloten bak bij ons in bewaring. Er mag zo weinig mogelijk licht bij komen", legt Ewing uit.

Schatkist

Ondanks de bijzondere vondst hopen de vissers volgende keer op een kist met gouden dukaten. "Het zijn zware tijden in de visserij, dus de schatkist hadden we liever gehad", grapt Vonk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.