Terug

Volg Hart van Nederland

Recordaantal opgezette dieren te zien in Natuurmuseum Fryslân voor NK Prepareren

Dieren

6 apr 2024, 23:16

Als je dierenliefhebber bent zegt dit nog niet veel over de manier waarop je van dieren houdt. Voor veel mensen zijn dode dieren net zo mooi als wanneer ze leven. Dat vinden mensen die dieren prepareren, oftewel opzetten, in ieder geval wel. In het Leeuwardse Natuurmuseum Fryslân stond deze kunstvorm dit weekend centraal met het NK Prepareren.

Er is veel te zien en veel te leren in het museum, maar het is ook een belangrijk moment voor de Nederlandse preparateurs. Het hoogtepunt van het evenement, dat de naam Zet 'm Op draagt, is de prijsuitreiking. Van opgezette vogels tot vossen: alles kwam aan bod.

Frank Verkerk was één van de deelnemers bij deze unieke competitie. In februari was hij al bezig met zijn inzending:

Frank doet mee aan NK dieren opzetten
2:09
Frank doet mee aan NK dieren opzetten

Uiteindelijk werd Rikie Hamer uitgeroepen tot ‘Beste allround preparateur’, met het hoogste aantal punten met inzendingen in drie verschillende categorieën. Zij had een wasbeer, hazelhoen en vos geprepareerd. Voor de vos kreeg Hamer ook de publieksprijs, gevolgd door de hond van Daphne Plugers-Horstink en op de derde de steenarend van J.H.A. Lier. Lucas Boer werd ‘Best of show’ (het hoogst aantal punten van iedereen) met Jan van Genten.

Vereniging van preparateurs

De organisatie achter het evenement, naast het Friese museum, is de Nederlandse Vereniging van Preparateurs. Deze organisatie houdt zich onder andere bezig met de regels. Niet alle wilde dieren mogen namelijk opgezet worden. Dit heeft er ook mee te maken dat een groot deel van de dieren op wat voor manier dan ook beschermd is.

Huisdieren zijn uiteraard anders dan wilde dieren. Onder de deelnemers zat ook Wesley, die het hondje van de Familie Meiland heeft opgezet in 2021:

Preparateur Wesley wint Europese titel met opgezette Meilandjes-hond Bommel
2:18
Preparateur Wesley wint Europese titel met opgezette Meilandjes-hond Bommel

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.