Terug

Volg Hart van Nederland

Paalzitwedstrijd nadert ontknoping: 'Je bent gek als je hieraan begint!'

nieuws

21 sep 2022, 18:48

Dag in, dag uit op een houten paal zitten zonder daar vanaf te mogen. Nou ja, bijna niet. Ga er maar eens aan beginnen, vrijwillig. In Roelofarendsveen zijn er toch een paar zo gek om het te doen, tijdens een heuse paalzitwedstrijd.

Zondag 18 september is er 50 jaar na de laatste WK Paalzitten opnieuw een kampioenschap gestart in de Zuid-Hollandse plaats. Van de zes deelnemers zijn er 70 uur later nog drie in de race voor de hoofdprijs en de eer. Na vier dagen lang paalzitten, eindigt de wedstrijd woensdagavond voor deelnemers Han, Paula en Niels. Wie mag zich dan kronen tot de kampioen Paalzitten 2022?

Hallucineren

De deelnemers hebben tijdens de zit weer en wind moeten doorstaan. Slapen zit er voor de kandidaten niet in, maar dag en nacht worden ze aangemoedigd om door te zetten. “We proberen ze door de laatste, zware uurtjes te loodsen met muziek en er komen extra veel mensen om ze te supporten”, vertelt organisator Mark van Ruiten aan Hart van Nederland. Na 78 uur paalzitten mogen de deelnemers woensdagavond eindelijk weer voet op het vaste land zetten.

Voor Han is het overdag goed te doen, maar 's nachts... "Midden in de nacht, als de meeste mensen weg zijn, dat is het moeilijkste punt." Die support is hard nodig, want door het gebrek aan slaap gaan sommige kandidaten hallucineren. Paula: "In het donker zagen we van die dingen, het leken wel planten die buigen. Je gaat heel gekke dingen zien." Han blijft wel nuchter en maakt nog even een grapje als Hart van Nederland hem vraagt of hij langzaam gek wordt. "Dat wil ik niet zeggen, dat ben je al als je er aan begint volgens mij!"

Voor de eer

De deelnemers mogen om de twee uur gebruikmaken van sanitaire voorzieningen. De minuten die je de paal hiervoor verlaat, worden van je tijdscore afgetrokken. “Sommige deelnemers gebruiken een doek om de behoeftes op te vangen, om maar zo lang mogelijk op de paal te blijven zitten”, legt Van Ruiten uit. De deelnemer die woensdagavond het langste op de paal heeft gezeten met de minste pauzes is de winnaar. “Er zijn ook prijzen aan verbonden, maar het gaat eigenlijk vooral om de eer.”

Het idee voor een paalzitkampioenschap begon in eerste instantie als een grap. Later is het idee uitgegroeid tot een echte wedstrijd en is het onderdeel van de feestweek in het dorp. Van Ruiten weet dan ook bijna zeker dat volgend jaar opnieuw de palen in het water worden gezet voor een nieuw kampioenschap. “De wedstrijd is een enorm succes en ik heb al genoeg belangstellenden voor volgend jaar.”

Ondertussen zijn alle deelnemers vastberaden om de wedstrijd van dit jaar volledig uit te zitten. Paula: "Als het aan mij ligt ga ik gewoon verder. Kijken wie het het langste volhoudt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.