Terug

Volg Hart van Nederland

Onderzoek: Meer dan helft van Nederlanders vindt smartphone belangrijker dan seks

Milieu en Gezondheid

23 mrt 2023, 19:24

Nederlanders hechten meer belang aan hun smartphone dan aan seks. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction. 58 procent van de deelnemers heeft liever een week geen seks, dan dat ze een week hun smartphone niet gebruiken.

Onder jongeren - mensen van 18 tot en met 24 jaar oud - ligt dat percentage nog een stuk hoger: 81 procent heeft liever een week geen seks dan een week geen smartphone. 49 procent van de jongeren vindt het zelfs beter om nooit meer seks te hebben dan om nooit meer hun smartphone te kunnen gebruiken.

Liever een pink verliezen

In totaal kiezen minder mensen voor een leven zonder seks: 69 procent (hehe) gebruikt liever nooit meer een smartphone. Opvallend is dat er tussen mannen en vrouwen een aardig verschil zit. 20 procent van de mannen zou liever nooit meer seks hebben, tegenover 41 procent van de vrouwen.

Het bureau vroeg daarnaast ook of mensen liever een pink zouden willen verliezen dan nooit meer een smartphone gebruiken. 17 procent ruilt hun pink in voor hun telefoon. Bij jongeren lag dat percentage nog hoger: 36 procent.

Niet geheel verrassend geven veel mensen in het onderzoek toe dat ze verslaafd zijn aan hun smartphone: 34 procent. Bij jongeren ligt dat percentage opnieuw hoger, van die groep zegt 62 procent verslaafd te zijn.

Paniek

Hart van Nederland sprak eerder met Digital Wellness Educator Marlous de Haan over onze smartphone verslaving. "Op het moment dat je een 'pingetje' hoort of een notificatie ziet en meteen als een idioot gaat kijken wat er is, dan is de smartphone de baas over jou", zegt zij.

Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dat de smartphone in het dagelijks leven veel tijd in beslag neemt. 23 procent van de deelnemers besteedt meer tijd aan hun telefoon dan aan hun partner of beste vriend(in). 39 procent ervaart dat ze vaak worden afgeleid door hun telefoon tijdens een gesprek.

Daarnaast is de smartphone ook constant bij ons. 74 procent vindt het niet prettig om zonder smartphone van huis te gaan en 20 procent van de mensen raakt in paniek als de batterij van de smartphone bijna leeg is. En als je je seksleven hebt verruild voor je telefoon is het ook niet opvallend dat 20 procent met hun telefoon in bed slaapt.

Hoewel het onschuldig kán lijken, heeft een smartphoneverslaving vervelende gevolgen. "Je zit onderuitgezakt op je smartphone naar beneden te kijken, dat heeft gevolgen voor je nek. Maar ook overbelastingsklachten, hoofdpijn en schouderpijn." Om nog maar te zwijgen over de sociale en psychologische klachten die je kunt krijgen, aldus De Haan.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.