Terug

Volg Hart van Nederland

Nergens zoveel tweelingen als in Volendam: 'Het zal wel inteelt zijn'

Nergens zoveel tweelingen als in Volendam: 'Het zal wel inteelt zijn'

Persoonlijke verhalen

24 apr 2022, 21:48

Wanneer je aan Volendam denkt, denk je vooral aan paling, klederdracht en Jan Smit. Niet zo snel aan tweelingen. Terwijl het vissersdorp er opvallend veel telt. En deze tweelingen staan op de Nationale Meerlingendag extra in de spotlights.

In het Noord-Hollandse dorp worden twintig procent meer tweelingen geboren dan in de rest van Nederland. Hoe kan dat? Schrijver Michel Veerman en fotograaf Marco Bakker gingen op onderzoek uit en maakten er een boek over: 2lingen, nooit alleen in Volendam.

Erfelijke aanleg

"We weten niet zeker waarom dat zo is, we weten wel dat het krijgen van twee-eiige tweelingen erfelijk is. Dus het kan best zijn dat er wat meer erfelijke aanleg hiervoor is dan in de rest van Nederland", vertelt Eco de Geus, hoofd van het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Achter de precieze oorzaak kwamen de makers van het boek niet. Hoewel een van de tweelingen in het dorp wel een vermoeden heeft. "Ik weet het niet, misschien is het inteelt", denkt Henk Tol, tweelingbroer van Coen Tol. "We hebben natuurlijk achterneven en achternichten, die zoeken elkaar toch op."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.