Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse spermadonor verwekt 200 kinderen en adverteert ermee op social media

Milieu en Gezondheid

1 feb 2021, 20:42

Een Nederlandse spermadonor heeft ongeveer 200 kinderen op de wereld gezet, dat zeggen meerdere vrouwen die zijn zaad hebben ontvangen. Volgens Melissa (32) en Germaine (46), die van de man een kind hebben gekregen, gebruikte hij hiervoor verschillende aliassen. De moeders trekken nu aan de bel: ''We willen toekomstige wensmoeders waarschuwen voor privédonoren."

Moeder Germaine leerde 'Nick' kennen via de website van Groot Verlangen, waar vrouwen in contact kunnen komen met spermadonoren. " Nick liet me de benodigde informatie zien en hij vertelde hoe hij in het leven staat. Toen hebben we afspraak gemaakt om geïnsemineerd te worden. Dat zaad heb ik gebruikt en een gezonde zoon (10) van gekregen."

"Hij zei dat hij maar één ander stel had geholpen en ze twee kinderen van hem gekregen hadden", vertelt ze aan Hart van Nederland. Achteraf bleek dat een leugen te zijn, vertelt Melissa. Volgens haar heeft de 39-jarige man gelogen over het feit hoeveel kinderen hij op de wereld had gezet. Volgens de moeders zouden dat er namelijk ruim 200 zijn.

Foto's van kinderen als reclamemiddel

Nick is sinds 2007 actief als zaaddonor. De moeders kwamen via social media met elkaar in contact. "Hij maakt allerlei Facebook-pagina's aan waarin hij zich aanbiedt als spermadonor met foto's van onze kinderen", vertelt Melissa, die pas een halfjaar geleden erachter kwam dat haar dochter (8) veel meer broertjes en zusjes had. Als een soort reclamefolder zette Nick foto's van de kinderen op Facebook, om zo geïnteresseerden een beeld te geven hoe de kinderen eruitzien.

De moeders zijn vandaag een petitie gestart om aandacht te vragen voor hun situatie. Ze willen andere vrouwen waarschuwen voor dit soort van zaaddonaties. Nick was op verschillende websites en via social media actief via een aantal aliassen. Zo noemde hij zichzelf onder meer Ruud, Paul Mercx, Than Dona en Jacob. Voor meer informatie kan men contact opnemen met donorkindjjm@gmail.com.

Niet geregistreerd

In Nederland is het mogelijk om via donorklinieken een kind te krijgen. Daar moeten spermadonoren geregistreerd staan in een systeem. In Nederland geldt een richtlijn van de NVOG dat een zaaddonor aan maximaal 12 vrouwen sperma mag doneren. Dit is echter niet verplicht, gezien er nog geen regelgeving voor is.

Voor donorklinieken geldt dat er binnenkort een wet komt, waardoor de richtlijn van de NVOG een officiële regel wordt. Het probleem is dat spermadonoren nog steeds buiten het systeem om en via het internet te benaderen zijn en met wensmoeders in contact kunnen komen.

Via klinieken een donor vinden kost namelijk meer geld. Wensmoeders zoeken daarom hun heil zoeken via social media of zogenoemde privéwebsites waar spermadonoren zich aanbieden. Het is kostenbesparend en je hoeft je als donor niet te registreren.

Kinderen over de hele wereld

Nick heeft niet alleen zijn zaad gebruikt om Nederlandse vrouwen te bevruchten. Hij zou ook kinderen hebben verwekt bij Australische, Amerikaanse, Mexicaanse en Italiaanse vrouwen. Melissa en Germaine vertegenwoordigen een groep van ruim 50 moeders wereldwijd die willen dat er een registratieplicht komt voor privédonoren. De moeders hebben dagelijks contact met elkaar via een groepsapp waar ze foto's van de kinderen in delen.

Volgens de moeders heeft Nick in een appgesprek toegegeven dat hij 'rond de 200 kinderen' zou hebben verwekt. De spermadonor vindt dat hij moreel juist heeft gehandeld. "Wat is voor een kind lastiger te behappen, dat het 199 halfbroertjes en zusjes heeft of opgroeit zonder vader? Ik geloof in de kracht van het individu en dat kinderen zich goed kunnen aanpassen aan deze situatie."

De kinderen van Germaine en Melissa ontmoeten elkaar deze week voor het eerst. De dochter van Melissa heeft moeite met het feit dat ze zoveel broertjes en zusjes heeft. Ze kwam het een aantal maanden geleden te weten, toen Melissa door een andere moeder op de hoogte werd gesteld via Facebook. "Ze vindt het leuk om de broertjes en zusjes te leren kennen, maar ze vindt het wel erg dat het er zoveel zijn en dat ze dus niet haar hele familie zou kunnen ontmoeten. Dat vindt ze een gek idee. Niemand gelooft dat ze zoveel broertjes en zusjes heeft, dat vindt ze moeilijk", vertelt Melissa over wat haar dochter ervan vindt.

'Is veel, maar als je het de wereldpopulatie bekijkt weinig'

Nick laat in een reactie weten aan Hart van Nederland dat hij met goede bedoelingen zijn sperma doneert. “Ik vind het jammer als er iedere keer getallen worden genoemd. Ik heb het met veel liefde gedaan. Er zijn weinig donoren, er is een enorm tekort."

Over de foto's op social media zegt Nick dit niet in het openbaar te hebben gedeeld. De foto’s van kinderen zijn namelijk volgens hem in een besloten groep geplaatst. "Ik ben een van de weinigen donoren die z’n naam geeft. Ik bedoel het niet met foute intenties, ik ben gewoon enthousiast over het feit dat ik donor ben. Ik heb hele leuke dagjes met die kinderen, dat vergeten die vrouwen erbij te zeggen. Het zijn veel kinderen, maar als je het op de wereldpopulatie bekijkt is het heel weinig.”

Nick sluit niet uit hij doorgaat met het doneren van zijn zaad. "Er zijn zeker moeders die nog een tweede kindje willen, ook nu ze weten dat het er wat meer zijn."

Nick is een gefingeerde naam. De echte naam is bekend bij de redactie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.