Terug

Volg Hart van Nederland

Nationale Raad Zwemveiligheid doet onderzoek naar verdrinkingen onder ouderen

nieuws

21 juni 2021, 22:44

Het eerste voorproefje van de zomer was al warm en dat stemt hoopvol voor de rest van het seizoen. En dus zoeken we massaal het water op voor verkoeling. De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) concludeert dat niet kinderen, maar voornamelijk zestigplussers het vaakst verdrinken.

Daarom is de raad recent een onderzoek gestart om uit te zoeken wat de oorzaak is van al die verdrinkingen onder ouderen. Het belangrijkste doel van de NRZ is om de zwemveiligheid te vergroten.

Zwemdiploma

Voorheen lag de focus op kinderen, maar dat schuift langzamerhand ook naar ouderen. Marjolein van Tiggelen, woordvoerder van de NRZ, vertelt dat er een groot verschil is tussen de generaties die nu opgroeien en de 60-plussers. Bij de laatste groep was het bijvoorbeeld niet altijd vanzelfsprekend om zwemlessen te volgen en een zwemdiploma krijgen. "Daardoor denken veel ouderen dat ze gewoon kunnen zwemmen terwijl hun zwemvaardigheid onvoldoende is."

Dat kan een van de strandbezoekers beamen. Onze verslaggever ging het strand op in Noordwijk om ouderen te vragen naar hun zwemvaardigheid. "Ik kan ook niet zwemmen. Ik heb vroeger geen zwemles gehad. We hadden zo'n zandbakje en dan moest ik gewoon watertrappelen op de grond." Ze is dus extra voorzichtig als ze wel het water in moet.

Leeftijdsgenoten op het strand geven aan dat ze een zwemdiploma hebben en het zwemmen niet zijn verleerd. Desondanks zijn ze voorzichtig in de zee. Sommigen zijn het water helemaal niet in geweest omdat het te koud is. En als ze wel de zee in gaan dan zwemmen ze niet al te ver.

Overschatten zwemvaardigheid

In de praktijk zijn de experts ook dat veel mensen zichzelf overschatten. Marjolein van Tiggelen: "Vaak denken ouderen dat ze nog jong zijn en dezelfde zwemconditie hebben al vroeger. Dat valt in de praktijk vaak tegen."

Uit een onderzoek naar het zwemgedrag en zwemveiligheid van 60-plussers bleek dat de meeste zich veilig voelen in het water, specifieke veiligheidsmaatregelen nemen voordat ze het water in gaan en dat ze van mening zijn dat je zwemmen nooit verleert. "Zou de eigen zwemvaardigheid door ouderen worden overschat?", vragen de experts zich af bij de NRZ.

Ook de Reddingsbrigade Nederland erkent dat het niet alleen kinderen zijn die ze uit het water halen bij een verdrinking. Wat ze nu vooral zien is dat niet iedereen de afgelopen tijd aan zijn zwemervaring of conditie heeft kunnen werken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.