Terug

Volg Hart van Nederland

NASA toont spectaculaire nieuwe beelden van 13 miljard jaar oud heelal

NASA toont spectaculaire nieuwe beelden van 13 miljard jaar oud heelal

nieuws

12 juli 2022, 21:50

De James Webb-telescoop heeft de "verste en scherpste infrarode beelden van het vroege universum" gemaakt. Dat zegt ruimtevaartagentschap NASA maandagmiddag (lokale tijd). Het beeld laat duizenden sterrenstelsels zien waarmee je volgens NASA 13 miljard jaar terug in de tijd kunt kijken.

Het eerste beeld in kleur dat door de Webb-telescoop werd genomen werd onthuld op een persconferentie met de Amerikaanse president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. Biden noemde het beeld en het werk van de telescoop "een nieuwe kijk op ons universum."

Stephan's Quintet (NIRCam and MIRI Composite Image)

Stephan's Quintet (NIRCam and MIRI Composite Image)

266 graden onder nul

De James Webb werd op eerste kerstdag vorig jaar gelanceerd. Hij is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble, die zijn einde nadert. Eind januari, na ongeveer een maand vliegen, kwam de James Webb aan op zijn werkplek op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Na aankomst daar zijn alle systemen getest en werden de instrumenten aan boord afgekoeld, een ervan tot een temperatuur van 266 graden onder nul. Ook zijn de spiegels afgesteld. Die bundelen het licht dat uit het heelal komt en sturen het naar de meetinstrumenten.

Southern Ring Nebula (NIRCam and MIRI Images Side by Side)

Southern Ring Nebula (NIRCam and MIRI Images Side by Side)

De ruimtevaartorganisaties van de Verenigde Staten (NASA), Europa (ESA) en Canada (CSA) brengen dinsdag de andere foto's naar buiten.

NASA’s Webb Delivers Deepest Image of Universe Yet

NASA’s Webb Delivers Deepest Image of Universe Yet

Beeld: NASA, ESA, CSA, en STScI

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.