Terug

Volg Hart van Nederland

Mega-explosie sluis Terneuzen zorgt voor 120 schademeldingen

Mega-explosie sluis Terneuzen zorgt voor 120 schademeldingen

nieuws

15 apr 2022, 14:44

Bij de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie zijn meer dan 120 schademeldingen binnengekomen van inwoners van Terneuzen en de wijde omgeving. De schade is ontstaan na een zeer zware explosie in een damwand van de zogenoemde Middensluis in de Zeeuwse plaats.

Die explosie was nodig om de wand te kunnen slopen. Het zou ongemerkt gaan, maar de schok is tot in de Ardennen gevoeld. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. Eerder kwamen al 25 schademeldingen binnen, dat aantal is de afgelopen dagen nog behoorlijk opgelopen.

In Terneuzen wordt de Nieuwe Sluis gebouwd, een complex dat de Westerschelde verbindt met het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Via de nieuwe sluis kunnen grote zeeschepen naar de haven van Gent varen. De Nieuwe Sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal. Het bouwwerk, dat volgend jaar klaar moet zijn, gaat 934 miljoen euro kosten.

Terneuzen trilde op grondvesten

De bestaande Middensluis wordt gesloopt. Daartoe moesten de meters dikke kolkwanden gescheurd worden. Daarvoor zijn explosieven in de damwanden aangebracht, die zouden ploffen zonder schade in de omgeving te veroorzaken. Maar bij het werk aan de westelijke damwand bleek die veronderstelling niet te kloppen.

Terneuzen trilde op de grondvesten en in veel panden zijn ramen gebroken en scheuren in de muren ontstaan. Het breken van de oostelijke damwand staat voor eind deze maand op de planning, maar de aannemer wil eerst weten wat er precies is gebeurd.

Over de explosie in Terneuzen zijn Kamervragen gesteld. Naar verwachting komt daar volgende week een antwoord op.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.