Terug

Volg Hart van Nederland

Medische chip in je lichaam? Driekwart van de Nederlanders zegt daar nee tegen

Medische chip in je lichaam? Driekwart van de Nederlanders zegt daar nee tegen

panel

17 feb 2023, 20:43

Een chip in je lichaam laten plaatsen, volgens kenners is het dé toekomst. Met zo'n chipje, ter grootte van een rijstkorrel, zou je bijvoorbeeld contactloos kunnen pinnen, je deur kunnen openen of heb je altijd en overal je persoonsgegevens bij je. Hans Hoekstra voelde daar wel wat voor en heeft al twee chips, in beide handen. Maar wie stopt er nou na twee chips? Gadgetfan Hans niet, dus vrijdag komt er nog een chip bij.

Maar aan het lijf van de drieduizend deelnemers van het Hart van Nederland-panel géén futuristische polonaise. Op de vraag of de panelleden ervoor open zouden staan om een chip in hun lijf te laten plaatsen, zegt 74 procent resoluut: nee. De helft van de panelleden geeft als reden dat ze liever alles fysiek bij de hand houden. 44 procent is bang voor de privacy.

Ook een vrees voor de gevolgen van de gezondheid (34 procent) en dat dit een opmars is naar het onmogelijk maken contant te betalen (31 procent) telt mee.

Zelf hartslag meten

Slechts 17 procent ziet het wél zitten om gechipt door het leven te gaan. Het populairst bij die 17 procent is een chip waarin medische gegevens, zoals bloedgroep of donorcodicil, vermeld staan. Maar ook een chip met persoonsgegevens, zoals een ID-kaart, is bij hen populair. Of zelf je temperatuur of hartslag meten, 63 procent vindt het geen gek idee.

Bijna de helft van de voorstanders houdt het graag praktisch en zou wel een chip willen om hun deuren mee te openen of om mee in te loggen op hun digitale apparaten. Of wat te denken van contactloos betalen? Meer dan de helft zou daar voor kiezen. En hoe zou het zijn als als je altijd in het donker kunt zien omdat je een ledlamp-chip in je pols hebt? 6 procent van de 'pro-chip-panelleden' ziet het licht!

Licht in je pols bij de tattooshop

Zij die gechipt door het leven willen, kunnen terecht bij tattooshop The Tattooist Tilburg. Deze shop is de enige in Nederland die de chips zo op voorraad heeft en plaatst. Meestal gebeurt dat elke week wel en tatoeëerder Brigitte verwacht dat dit alleen maar meer wordt.

In deze video meer over die chips:

Passieve chips

Dat mensen bang zijn dat je met zo'n chip getraceerd kan worden, is onterecht, zegt Brigitte. "Het zijn passieve chips. Ze bevatten geen accu's. Ze kunnen alleen geactiveerd worden met het magnetische veld (NFC-technologie)", legt ze uit aan Hart van Nederland.

Chip-'diehard' Hans ging vrijdag voor een medische chip. "Ik heb al twee chips in beide handen", zegt hij. "Mijn linkerhand heeft een chip waarmee ik kan betalen. Ook mijn visitekaartje zit daar. Mijn rechterhand heeft een tag waarmee ik mijn auto en woning kan openen en ik heb daar een led-lampje."

Angsten

Hans vindt het handig. "Ik ben niet bang dat er ooit complicaties optreden. Ook voor mijn privacy vrees ik niet." Sterker nog: hij wil ook nog een medische chip in zijn rechtersleutelbeen. "Hiermee kunnen ambulancemedewerkers snel bij mijn medische informatie en noodnummer. Denk ook aan mijn lichaamstempratuur meten."

En daar komen in de toekomst alleen maar meer functies bij, weet Hans.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.