Terug

Volg Hart van Nederland

Marije en Lobke gaan zónder smartphone op vakantie: 'Twee klassieke Nokia's gehaald'

nieuws

26 juli 2022, 21:58

Ik ga op vakantie en neem niét mee... mijn mobiele telefoon, of een ander mobiel scherm. Dat zeggen Marije en Lobke uit Oosthuizen. Speciaal voor de zomervakantie doen ze allebei hun smartphone de deur uit en gaat ze met een 'oude' Nokia naar Noord-Europa. Een rigoureuze beslissing, maar volgens het stel wel hard nodig: "We merkten dat we teveel aan het scrollen waren. Je komt een leuk filmpje tegen en je bent zo een uur verder."

Tijdens de voorbereidingen voor de vakantie kwam het onderwerp schermgebruik ter sprake. Gelukkig zat het stel op een lijn: "We hebben afgesproken: geen internet, alleen bellen voor noodgevallen of voor familieleden. Het is wel handig dat we elkaar nog kunnen vinden als we elkaar uit het oog verliezen in Zweden", lacht Marije. "In plaats van Google Maps moeten we het nu doen met ouderwetse routekaarten."

Nederland neemt scherm wél mee op vakantie

Niet veel mensen volgen het voorbeeld van Marije en Lobke, blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.400 mensen. Slechts drie procent neemt geen enkel scherm mee op vakantie.

41 procent zegt iets minder op de telefoon of tablet te kijken, maar het grootse deel (44 procent) zegt ongeveer evenveel schermtijd te hebben. Een kleine groep van 10 procent zegt op vakantie zelfs méér op zijn telefoon te zitten dan normaal.

Notificaties uit

Als we de smartphone, tablet of laptop dan toch meenemen naar de camping, wat doen we er dan aan om de schermtijd zoveel mogelijk te beperken? 15 procent schakelt op vakantie de (push)notificaties van bepaalde apps uit. Volgens 10 procent van de deelnemers is het een goed idee om het apparaat zoveel mogelijk buiten het zicht te laten. Andere, minder populaire opties zijn het internet uitzetten of zelfs het hele apparaat uitschakelen.

Maar: de meeste mensen doen niets aan hun mobiel gebruik. Ruim de helft van de deelnemers (55 procent) zegt geen van de bovenstaande 'maatregelen' te nemen. "Ik wil gewoon altijd bereikbaar zijn", zegt een respondent. "Ik weet dat het eigenlijk niet moet op vakantie maar ik wil niet alles missen." Een andere deelnemer zegt: "Ik heb een agrarisch bedrijf daar gaan de werkzaamheden gewoon door, ik moet wel bereikbaar blijven."

Speciale regels voor kinderen

Slechts een klein deel van de mensen met kinderen (15 procent) maken op vakantie speciale regels voor schermgebruik van hun kroost. Zo verdwijnt de telefoon na een bepaalde tijd in een afsluitbare ruimte of gaat de telefoon naar een bepaalde tijd uit. Soms gaat de telefoon van de kinderen helemaal niet mee op vakantie.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.