Terug

Volg Hart van Nederland

Lars (18) mag als jongen niet met gelakte nagels werken bij Jumbo: 'Puur seksisme'

Lars (18) mag als jongen niet met gelakte nagels werken bij Jumbo: 'Puur seksisme'

nieuws

12 aug 2021, 15:03

De 18-jarige Lars uit Glanerbrug mag achter de kassa van de Jumbo geen nagellak dragen van zijn werkgever, terwijl de kassadames dat wél mogen. Het Overijsselse dorp zou volgens zijn baas "er niet klaar voor zijn dat jongens ook nagellak dragen".

Lars werkt nu ongeveer een jaar bij de Jumbo in Glanerbrug. Hij vindt het leuk om zijn nagels te lakken, dus zat hij afgelopen weken met gekleurde nagels achter de kassa. Veel collega's én klanten konden dat waarderen en hij kreeg er veel complimenten over, vertelt de tiener aan Hart van Nederland.

'Glanerbrug nog niet klaar'

“Maar toen hoorde ik van mijn leidinggevende dat er klachten waren binnengekomen over mijn nagellak. Ik kreeg in eerste instantie alleen de suggestie om het eraf te halen", zegt Lars. Na een aantal gesprekken met zijn leidinggevende en later ook de supermarkteigenaar bleek dat het niet bij een suggestie bleef, maar dat hij verplicht werd om de lak te verwijderen.

De kassamedewerker moet nu binnen twee weken zijn nagels schoonmaken. Als verklaring kreeg hij te horen dat "Glanerbrug er nog niet klaar voor was dat jongens nagellak dragen". Ondanks dat het gesprek op een fijne manier verliep, maakt die boodschap hem erg boos. "Als de dames achter de kassa wel nagellak mogen dragen, moeten jongens het ook mogen."

Lars heeft ontslag genomen

Hoeveel klachten er over zijn nagellak zijn binnengekomen, weet Lars niet. Hij geeft aan dat hij een dusdanig vervelend gevoel aan de situatie heeft overgehouden, dat hij heeft besloten om ontslag te nemen. “Ik wil me niet aan hoeven te passen aan een aantal klanten. Ik vind het puur seksisme en dat wil ik niet. Zo laat ik me niet behandelen", zegt hij stellig.

Moeder Iris steunt haar zoon in zijn beslissing. "Hij wil gewoon zichzelf kunnen zijn en staan voor waar hij staat." Ze is "heel boos" op Lars' werkgever. "Je hoort toch achter je personeel te staan? Gelukkig wordt hij heel erg gesterkt door alle lieve reacties die hij krijgt." Ze vertelt dat de tiener inmiddels al meerdere andere banen aangeboden heeft gekregen.

'Blijf het niet verstoppen'

Iris luchtte woensdag op Facebook haar hart over de situatie. Het bericht is inmiddels al honderden keren gedeeld en veel mensen steunen Lars in de reacties eronder. Toch houdt Lars een dubbel gevoel over aan zijn afwijzing. "Ik heb hele leuke collega's en van hen merk ik ook dat ze het belachelijk vinden. Maar ik vind het ook vervelend om er te blijven werken."

Het gevoel waarmee de kassamedewerker achterblijft, is naast boosheid ook vooral onbegrip. "Als je dit soort dingen maar blijft verstoppen, zal Glanerbrug er nooit klaar voor zijn. Dan went niemand eraan en zou het nooit kunnen worden gezien als normaal."

(Tekst gaat verder onder Facebookbericht)

De supermarkteigenaar van de Jumbo in Glanerbrug was donderdag niet bereikbaar voor een reactie. Een woordvoerder van de supermarktketen laat weten dat dit "geen landelijk beleid" van Jumbo is. "Bij Jumbo vinden we dat we van en voor iedereen zijn en ons beleid is gericht op gelijke behandeling van iedereen."

Ook alle medewerkers moeten zich thuis kunnen voelen, vindt Jumbo. "We betreuren dan ook de ontstane situatie." De woordvoerder benadrukt dat de Jumbo-vestiging in Glanerbrug een franchise vestiging is en een eigen beleid hanteert omtrent de medewerkers.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.