Terug

Volg Hart van Nederland

ING-klanten zitten plotseling op de rekening van een ander

ING-klanten zitten plotseling op de rekening van een ander

nieuws

16 okt 2023, 17:35

Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor de risico's die er bij online bankieren kunnen komen kijken, maar sommige situaties blijven onvoorzien. Zo maakten vijf klanten van de ING iets heel ongewoons mee. Ze logden in via de ING-app, om vervolgens terecht te komen in de rekening van een ander.

Een van de klanten deelt zijn verhaal met het FD, waaraan hij vertelt dat hij na het inloggen met gezichtsherkenning onverwachts alle financiële gegevens van een andere ING klant kon zien.

Snel gehandeld

"Ik kon zelfs diens gegevens wijzigen of de rekening opzeggen", vertelt de klant. "Dat zoiets mogelijk was, voelde heel ongemakkelijk. Vooral omdat anderen op die manier mogelijk ook in míjn rekening kunnen komen."

Een woordvoerder van de ING vertelt aan Hart van Nederland dat ze blij zijn dat de klant snel gehandeld heeft. "Doordat hij een melding heeft gedaan, hebben wij snel gepaste maatregelen kunnen treffen." Technici hebben, mede dankzij de melding, de fout kunnen traceren.

Unieke situatie

Het gaat volgens de bank om een technische fout in het systeem. Daarom is er geen enkele aanleiding om er vanuit te gaan dat dit ook bij andere klanten het geval is geweest, zegt de woordvoerder. "Dit soort dingen kunnen we ook aan de achterkant wel zien. Deze situatie is bij ING echt uniek. De systemen zijn erop gebouwd dat dit juist niet gebeurt."

Wanneer vertrouwelijke informatie per ongeluk openbaar gemaakt wordt, noemt men dit een datalek. Hart van Nederland legt uit wat dit inhoudt:

Hart van Nederland legt uit: wat is een datalek en wat kun je ertegen doen?
2:16
Hart van Nederland legt uit: wat is een datalek en wat kun je ertegen doen?

619 meldingen in 2022

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het voorval bij ING een voorbeeld van een datalek. Er is sprake van gegevens getoond in een verkeerd klantportaal. "Van de ruim 20.000 meldingen die de organisatie per jaar ontvangt over een datalek, gingen er in vorig jaar 619 over dit verschijnsel", deelt een woordvoerder van de autoriteit.

Dit wil echter niet zeggen dat het gebruikelijk is dat iemand in de bankgegevens van een ander kan kijken. "Het kan ook zijn dat iemand per ongeluk op het account van een ander terechtkomt in een webshop, bijvoorbeeld."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.