Terug

Volg Hart van Nederland

Beschuiten klaar? Fluiten maar! Hoogkarspel loopt uit voor WK beschuitfluiten

nieuws

19 mei 2023, 21:48

Beschuit in de mond, snel wegkauwen en fluiten. Hoe moeilijk kan het zijn? In Hoogkarspel houden ze wel van een beschuitje en wordt tijdens de kermis daarom al jarenlang het WK beschuitfluiten gehouden. Ruim dertig man nemen het tegen elkaar op om een beschuit weg te werken en zo snel mogelijk te fluiten naar de scheidsrechter. Dat is een stuk lastiger dan het klinkt.

Het is een bijzondere gewaarwording. Midden in een café in Hoogkarspel zitten twee mannen naast elkaar in bed. Ze nemen hier het 'met jou wil ik wel een beschuitje in bed eten' wel heel letterlijk. Maar niet omdat ze elkaar zo leuk vinden. Ze proberen juist zo snel mogelijk het beschuitje weg te werken en daarna te gaan fluiten. Dat is namelijk de enige manier om kampioen beschuitfluiten te worden.

Al 35 jaar is de sport een begrip in het Noord-Hollandse Hoogkarspel. Het idee kwam van de zwager van mede-organisator Pascal Hoffer. "Hij had als kleine jongen wel eens beschuitgefloten en wilde een leuke nieuwe activiteit toevoegen tijdens de kermis." Dus zo gezegd, zo gedaan. Er werd een heus beschuitfluitbed gebouwd, de beschuiten ingeslagen en de deelnemers kwamen er massaal op af.

Het geheim van de beschuitfluiter

Ruim dertig man doet tegenwoordig mee om het kampioenschap beschuitfluiten. Wat hun tactiek is? "Heel veel bier drinken voordat je de beschuit naar binnen propt", legt er eentje uit. Volgens Pascal is alleen de beste tactiek valsspelen. "Onze kampioen heeft namelijk een record van tien seconden. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Hij had gewoon de halve beschuit weggemoffeld in zijn shirt."

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om de gezelligheid en met z'n allen bij elkaar zijn. "We hebben gewoon enorm veel lol tijdens zo'n ochtend. Na 35 jaar is het nog steeds fantastisch om te doen."

Beschuiten klaar? Fluiten maar! Hoogkarspel loopt uit voor WK beschuitfluiten
1:33
Beschuiten klaar? Fluiten maar! Hoogkarspel loopt uit voor WK beschuitfluiten

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.