Terug

Volg Hart van Nederland

Honderden kinderen protesteren tegen sluiting Zuid-Hollands zwembad: 'Verder is er niets hier'

nieuws

21 mrt 2023, 22:57

Met spandoeken en toeters zijn honderden leerlingen van twee basisscholen uit Wateringen dinsdag gaan protesteren tegen de dreigende sluiting van zwembad 'De Waterman'. De gemeenteraad in Westland neemt woensdagavond de beslissing of het zwembad definitief de deuren zal moeten sluiten. Voor het behoud van het zwembad is een enorme renovatie nodig, de kosten daarvoor zijn ruim zes miljoen euro.

Rijen dik aan kinderen met op hun hoofd zwembrillen, in de hand opblaaskrokodillen en zwembandjes om de armen. Het is een laatste smeekbede aan de gemeente om er toch voor te kiezen het zwembad te houden, ondanks de hoge kosten die dat met zich mee zou brengen.

Directrice van de Mariaschool Debby Haring heeft zelf nog mooie herinneringen aan het zwembad: "Het bestaat al 88 jaar, ik heb hier leren zwemmen net als mijn ouders. We willen zo graag dat de kinderen in de omgeving die kans ook krijgen."

Liefde voor het zwembed

Een bijkomend probleem bij een eventuele sluiting is dat de basisscholen twee keer per week gymles moeten geven, vult de directrice aan: "Wij passen niet met alle kinderen in onze gymzaal. Er is nu zo'n mooi sportveld vlakbij de school, het zou zonde zijn als deze mogelijkheid gaat verdwijnen."

Voorzitter van het zwembad Leo Zwinkels vertelt over de liefde voor het zwembad: "Er is een enorme aanhang in het dorp die houden van het bad." Hij snapt dan ook niet waarom het zou moeten sluiten. Hoopvol is Zwinkels wel: "Ik verwacht nog steeds dat we verder mogen gaan."

Een onverantwoord bedrag

Wethouder van Gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, Anko Goudswaard legt uit waardoor ze deze onpopulaire beslissing wellicht moeten maken: "De schaarse (financiële) middelen moeten op de juiste manier verdeeld worden. Het zwembad vraagt zes miljoen euro, en wij moeten keuzes maken." Zes miljoen is te veel voor de gemeente geeft hij aan: "Het bedrag is onverantwoord."

Wel geeft Goudswaard aan te willen kijken naar wat wel mogelijk is voor de leerlingen die dinsdag stonden te protesteren: 'Ik breng ontzettend veel begrip op voor de actie van deze kinderen. Graag ga ik met ze in gesprek om te kijken welke faciliteiten er als vervanging op de plek van het zwembad zouden kunnen komen."

Woensdagavond beslist de gemeenteraad of het zwembad daadwerkelijk de deuren moet sluiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.