Europeanen moeten hun voedingspatroon gaan veranderen en de Europese Commissie ziet een grote toekomst voor algen. De kweek en het gebruik van algen op de Europese markt moet opgevoerd worden zodat we minder vlees en andere dierlijke eiwitten eten en juist meer plantaardige eiwitten, algen of insecten. De vraag naar algen binnen de EU is volgens de commissie groot, maar de industrie doet nog te weinig om de toepassing ervan te stimuleren. Algen, waaronder zeewier, worden in veel sectoren gebruikt. De populariteit van de waterplant neemt toe omdat steeds meer mensen een vegetarisch of veganistisch dieet volgen. Ook worden de vele voordelen van de plant voor de gezondheid steeds meer ontdekt.Algen zitten vol met stoffen die goed zijn voor het lichaam. Daardoor wordt de plant ook in voedingssupplementen en crèmes verwerkt. De Europese Unie is een van de grootste importeurs van algen. Verwacht wordt dat de import in 2030 oploopt tot zo'n 9 miljard euro.Minder uitstootHet verder stimuleren van de Europese algenindustrie helpt mee aan de ambities van de EU om in 2030 de uitstoot van CO2 te verminderen. Brandstof die uit algen wordt gewonnen is namelijk minder schadelijk voor het milieu dan fossiele brandstoffen.In februari van dit jaar is een platform van wetenschappers, investeerders en overheden opgericht die samen werken aan een sterkere Europese algensector. De Europese Commissie wil volgend jaar onderzoeken welke maatregelen het gebruik van algen op de Europese markt verder kunnen stimuleren. Ook moet er meer ruimte in Europese wateren worden gecreëerd voor de algenkweek.Bron: ANP Bovenstaande reportage over zeewier als brandstof is eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.