Terug

Volg Hart van Nederland

Dorien en Mascha zwemmen IJsselmeer over om paling te redden

nieuws

2 aug 2021, 07:57

Buitenzwemsters Dorien Rompelman en Mascha Toebak zwommen zondag van Medemblik naar Stavoren, 22 kilometer dwars over het IJsselmeer. Waarom? Om aandacht te vragen voor het lot van de paling. Het dier wordt ernstig bedreigd.

De afgelopen halve eeuw is het aantal palingen in Nederland met negentig procent afgenomen, wereldwijd zelfs meer dan 95 procent. De paling staat als ernstig bedreigd op de Rode Lijst.

Zesduizend kilometer zwemmen

Het grote probleem is dat de paling om te paren een enorm lange, zware tocht moet afleggen. Ze zwemmen namelijk zesduizend kilometer naar de Sargassozee in het noorden van de Atlantische Oceaan. De jonge palingen moeten vervolgens al die kilometers weer terug zwemmen. Deze anderhalf jaar durende tocht is verre van veilig.

De twee zwemsters probeerden zondag deze zware tocht na te bootsen. "De palingen komen veel gevaren tegen", legt Dorien uit. "Ze moeten langs stropers, roofdieren en boten ontwijken. Het is één grote afvalrace. Als ze dan eindelijk bij hun bestemming zijn, kunnen ze niet verder, omdat we dammen hebben gebouwd." De tocht van de vrouwen is wat minder gevaarlijk, maar het is geen makkelijke opgave. Ze wisselen elkaar af en zwemmen elk elf kilometer.

Opgroeigebied

Dat Dorien en Mascha juist het IJsselmeer overzwemmen is niet voor niets. Het water was namelijk altijd een belangrijk opgroeigebied voor de paling. Maar sinds de bouw van de Afsluitdijk kunnen palingen dit gebied minder goed bereiken. Daarbij wordt één op de drie palingen bij de tocht op het IJsselmeer weggevist.

Volgens kennisorganisatie RAVON is het belangrijk dat we meer rekening gaan houden met de paling tijdens het bouwen van dit soort dammen en dijken. De zwemsters willen met hun zoveel mogelijk handtekeningen ophalen voor de paling.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.