Terug

Volg Hart van Nederland

Disney-fan Rien moet tweede schuur bouwen voor zijn verzameling

nieuws

16 okt 2023, 20:49

De klassieke Disneyfilms brengen voor velen warme jeugdherinneringen met zich mee. Al generaties lang groeien mensen op met animatiefilms zoals Frozen en De Leeuwenkoning. Rien Vogelvang (78) raakte betoverd en heeft nu een schuur vol Disneyspullen.

Maandag viert de filmstudio zijn honderdste verjaardag. In die jaren zijn veel mensen fan geworden van alle karakters. Onder de vele fans zit af en toe een grote verzamelaar, zoals Vogelvang. De Aalsmeerder heeft een collectie van maar liefst 30.000 Disney spulletjes.

Disneyland

"De liefde voor Disney begon al bij het lezen van de Donald Duck sinds dat ik klein was", vertelt hij aan Hart van Nederland. "In 2000 ging ik naar mijn broer in de VS. Ik ging toen naar Disneyland, want hij woonde daar dichtbij. Ik vond het schitterend."

The Walt Disney Company werd op 16 oktober 1923 opgericht door Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney. Na een aantal korte films met voornamelijk Mickey Mouse in de hoofdrol werd op 21 december 1937 de eerste animatie speelfilm Sneeuwwitje uitgebracht. In november 2023 gaat Wish, de 62e animatiefilm, in première.

Tijdens zijn eerste bezoek aan het Amerikaanse pretpark kocht hij twee beeldjes van Donald Duck. Omdat deze aan de prijzige kant waren, begon Rien ook Nederlandse rommelmarkten af te struinen. Voor hij het wist stond alles vol met Disney prullaria.

Tweede schuur

"Ik heb één hele grote schuur vol met Disneyspullen. Ik ben nu met de tweede schuur begonnen die ik aan het verbouwen ben. Ik heb die dringend nodig." Enthousiasme voor de collectie van Rien komt uit binnen- en buitenland, maar de grootste fan blijft hijzelf. "Ik kijk een paar uur per dag in mijn schuur naar mijn collectie. Het maakt mij blij en ik kijk nog steeds mijn ogen uit."

Zelf schat Rien dat zijn collectie ongeveer een ton waard zou kunnen zijn op een veiling. Er is zelfs al eens een bod gekomen op zijn verzameling, van 50 duizend dollar. Maar Rien is niet van plan zijn verzameling weg te doen, tot hij komt te overlijden. "In mijn testament heb ik staan dat dan alles naar het Ronald McDonald-huis mag gaan."

Disney is ondertussen veel meer dan een filmstudio. De Disneyland parken zijn bekend en in augustus meerde zelfs een Disney cruiseschip aan in Rotterdam:

Disney boot Rotterdamse haven.
1:20
Disney boot Rotterdamse haven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.